Bekijk het origineel

Gaullistische partij sterk verdeeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gaullistische partij sterk verdeeld

FRANSE VERKIEZINGEN

2 minuten leestijd

PARIJS — Na de terugtrekking als kandidaat voor het presidentschap van Edgar Faure blü'ft de Gaullistische partq sterk verdeeld tussen de twee belangr^kste kandidaten voor de opvolging van de onlangs overleden president Georges Pompidou.

De twee Gaullisten, de voormalige premier Jacques Chaban-Delmas en de huidige minister van financiën Valery Giscard d'Estaing veroorzaken een splitsing in de Gaullistische partij die Frankrijk regeert sinds 1958. Hun voornaamste tegenspeler is de socialist Francois Mitteerand, die de steun heeft van de socialistische en communistische partij en van het grootste deel van de vakbeweging.
De voormalige premier, de conservatieve Antoine Pinay noemde de scheiding in het Gaullistische kamp „een schandaal". Maar Faure zei in een verklaring dat „door de concurrerende Gaullistische kandidaten wordt tegemoet gekomen aan een bepaalde democratische behoefte aan vrijheid, diversiteit en keuze".


Uit een door het dagblad France Soir gepubliceerde opniniepeiling blijkt dat de Franse kiezers niet langer geloven dat Mitterrand zal gaan winnen. Een eerdere opniniepeiling, die werd gedaan drie dagen voor het overlijden van Pompidou gaf de socialistisohe leider nog een voorsprong op de andere kandidaten van twee tot vier procent. Volgens France Soir verwacht nu 47 procent van de ondervraagden dat of Chaban-Delmas of Giscard d'Estaing zal winnen. Slechts 25 procent verwacht dat Mitterrand president zal worden en 28 procent heeft geen mening.


MITTERAND


De linkae presidentiële kandidaat in Frankrijk, Francois Mitterrand, heeft woensdag met nadruk verklaard dat hij een „overtuigd Europeaan" is en dat Frankrijk zijn rol in de EEG zou blijven uitoefenen wanneer hij president wordt. In een vraaggesprek met het dagblad France-Soir zei de socialistische partijleider dat hij voorstander was van een gemeenschappelijke markt die „open, onafhankelijk en socialistisch" is. „Ik heb duidelijk gemaakt dat Frankrijk een actieve rol moet spelen in Brussel waar het beleid voor het Europa van de negen wordt uitgestippeld. Ik ben een overtuigd Europeaan". Hij merkte voorts op dat het afgelopen was met de regeringsmeerderheid in Frankrijk die generaal De Gaulle samengebracht had en die president Pompidou gehandhaafd had en dat geen van de kandidaten van rechts deze weer bijeen kon brengen. „Er is geen erfgenaam van het Gaullisme en teder weet dat. Het is uit en niets zal meer zijn zoals het was".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 april 1974

Reformatorisch Dagblad | 15 Pagina's

Gaullistische partij sterk verdeeld

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 april 1974

Reformatorisch Dagblad | 15 Pagina's

PDF Bekijken