Bekijk het origineel

Kandidaat Fouchet trekt zich terug

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kandidaat Fouchet trekt zich terug

FRANSE VERKIEZINGEN

2 minuten leestijd

PARIJS — Christian Fouchet, een Gaullist van de oude stempel, heeft maandag bekend gemaakt dat hij zich terugtrekt als kandidaat in de Franse presidentsverkiezingen. Uit opiniepeilingen was eerder gebleken dat Fouchet slechts ongeveer een procent van de stemmen zou krijgen als hij wel had meegedaan.

EENHEID
Een groep van vier Gaullistische kabinetsleden en 33 parlementariërs heeft gepleit dat alle Gaullistische kandidaten voor de presidentsverkit zing in mei zich terugtrekken en zich scharen achter één kandidaat. Gaullistische politieke kringen en nieuwsmedia zeiden dat de minister van binnenlandse zaken, Jacques Chirac, het initiatief daartoe nam in een nieuwe poging de kandidatuur van ex-premier Jacques Chaban-Delmas de grond in te boren. Volgens krantencommentatoren dreigt de stap eeii nieuwe wig te drijven in de gelederen van de Gaullistische beweging die onmiddellijk na de dood van president Pompidou op 2 april haar samenhang verloor.
Het pleidooi werd behalve door Chirac ondertekend door de minister van justitie, Jean Taittinger, de minister van voorlichting, Jean-Philippe Lecat, en staatssecretaris voor betrekkingen met het parlement Olivier Stirn. De vier leden van het kabinet en de 39 parlementsleden hadden al twee keer vergeefs geprobeerd Chaban-Delmas en andere kandidaten tegen te houden door aan te dringen op de benoeming van premier Messmer.OPINIE
Volgens de resultaten van een opinieonderzoek van de France-Soir zal de socialist Frangois Mitterand bij de eerste presidentsverkiezingen van 5 mei de meeste stemmen behalen. Eveneens geloofden de gevraagden dat hij evenwel bij de tweede van 19 mei, zal worden verslagen door een van zijn twee Gaullistische tegenstanders: Jacques Chaban-Delmas of Valery Giscard d'Estaing. Het onderzoek was nog gehouden voordat Jean Royer, de vroegere minister van PTT, zich kandidaat stelde. Royel heeft veel aanhang onder kleine middenstanders in het gehele land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 april 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kandidaat Fouchet trekt zich terug

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 april 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken