Bekijk het origineel

GROTE BUNDELING IN REISWERELD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

GROTE BUNDELING IN REISWERELD

KLM en NSU slaan handen ineen

4 minuten leestijd

De KLM en de Nederlandsche Scheepvaart Unie hebben een aantal van hun activiteiten op het gebied van het toerisme gebundeld en zowel nationaal als internationaal samengebracht in een nieuwe vennootschap „Holland International Travel". Beide partners nemen hierin voor elk vijftig procent deel. De nieuwe maatschappij wordt onder meer eigenaar van Centouri, Fit, Eurotours, de Magneet en Bergmann. De nieuwe vennootschap omvat 1250 werknemers en zal eenderde van de Nederlandse reismarkt beslaan met een jaarlijkse omzet van naar schatting 200 miljoen en een ,reizigersomzet' van 250.000 tot 280.000 personen.

Aldus is vrijdagmiddag in Den Haag meegedeeld door vertegenwoordigers van KLM en Nederlandsche Scheepvaart Unie. In afwachting van de benoeming van een algemeen directeur zal de liding van „Holland International Travel" tijdelijk in handen zijn van de heren B. J. IJssel de Schepper, onder-directeur van de Scheepvaart Unie Reis- en Toerismegroep, en de heer H. Regeur, directeur van Toeristfonds.
In antwoord op vragen heeft de heer IJssel de Schepper meegedeeld, dat deze bundeling niets te maken heeft met het optreden van buitenlandse reisorganisaties op de Nederlandse markt. Om de concurrentie te weerstaan is geen bundeling nodig, maar wel om het bestaande reiswezen zo goed mogelijk te laten verlopen.

De nieuwe organisatie zal kunnen besdhikken over 120 verkooppunten in ons land en ruim 20 in het buitenland. De belangen en organisaties zijn bij de bundeling betrokken.

VERTAKKING

Blijkens een communique is de NSU door middel van een van haar concernmaatschappijen, de Scheepvaart Unie Reis- en Toerismegroep, samen met de Nederlandse Spoorwegen eigenares van de holding-maatschappij Reisunie Nederland bv., de reis-orgdnisaties van Lissone-Linderaan/Ruys en Lisland International maken weer deel uit van de Reisunie Nederland (waarin NSU en NS voor resp. 75 en 25 pet. deelnemen), die voorts belangen heeft in onder meer de Touroperators AirtQuropa, Airtouropam, Airtour Holland en Railtour Holland.

De KLM zal gebruik maken van haar optierecht op het aandelen-kapitaal van Touristfonds bv, houdstermaatschappij van een aantal grote Nederlandse touroperators, zoals o.m. Centouri, Fit, Eurotours, de Magneet en Bergmann. De aandelen van Touristfonds zijn thans nog in handen van de financieringsmaatschappij Albefima, een dochteronderneming van het bankiershuis Pierson, Heldring en Pierson.

Het ligt in het voornemen om de belangen in Reisunie Nederland en Touristfonds onder te brengen in een vennootschap. 
De Nederlandse Spoorwegen blijven in die vennootschap deelnemen.
De deelname van Touristik Union Internation,al AG (TUI) in Airtour, Airtouropa en Airtour Holland is niet in deze fusie begrepen..

DOELMATIGHEID

De samenvoeging zal tot een grotere doelmatigheid leiden, waarbij te denken valt aan een centraal financieel en administratief beheer, alsmede in het touroperating bedrijf aan een betere benutting van vervoersen verblljfsaccommodatie en een pooling van de in het buitenland gevestigde service-organisaties.
De werkgelegenheid van alle betrokkenen is bij dit samengaan verzekerd. De werknemersorganisaties zijn over de plannen tot samenwerking ingelicht, de ondernemingsraden hebben een positief advies uitgebracht.

Het publiek mag van dit samengaan in de toekomst een uitgebreider gewaarborgd pakket reismogelijkheden verwachten met meer variaties. De hoofdtaken van de nieuwe organisaties zullen zijn:

- Samenstelling en verkoop van geheel verzorgde reizen;
- Het verrichten van de reisbureaufunctie zowel zakelijk als toeristisch;
- Het opvangen van buitenlandse vakantiegangers en zakenreizigers; 
- Alle soortgelijke activiteiten in het buitenland.

Over de juridische vorm an de nieuwe houdster-maatschappij is no eraad agbwgande, aldus het communique.

De Scheepvaart Unie Reis- en Toerismegroep van de Nederlandse Scheepvaart Unie omvat: de rederij Ketel te Zutphen (Rijn-crulses) en de Holland Kiver Line (drijvende hotels, conferentie-oorden), Unie-Ring International In Den Haag (jhotelvertegenwoordiging en -salespromotion, verkoop en verhuur van recreatief onroerend goed), hotel De Balaia in Algarve (Portugal) en hotel La Pena In Benidorm (Spanje) en ten slotte International UTO Hotels AG te Zurich (voor 50 procent) en ontwikkeling „Aparthotel" projecten.
*************
De vijf bij de CAO voor de zuivelindustrie betrokken vakbonden hebben vrijdag bij de kerncommissie zuivel (werkgevers-vertegenwoordigers) een nieuw voorstel Ingediend, waardoor het vastgelopen CAO-overleg mogelijk weer op gang kan worden gebracht. De basis daarvoor werd deze week gelegd in een gesprek tussen de besturen van de FNZ en de VZM (werkgeversorganisaties) en de vertegenwoordigers van de vakbonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 april 1974

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

GROTE BUNDELING IN REISWERELD

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 april 1974

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken