Bekijk het origineel

Plaatskaartenautomaten afschaffen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Plaatskaartenautomaten afschaffen

SUGGESTIE FSV:

2 minuten leestijd

De Federatieve spoorweg vakvereniging (FSV) vindt dat de Nederlandse Spoorwegen een streep moeten zetten onder alles wat plaatskaartenautomaat heet. Lopende orders moeten worden geannuleerd, het projekt op de Hoekse Lijn moet worden stop gezet en de thans op stations aanwezige automaten moeten zo snel mogelijk worden afgevoerd.

Daarna moet de personeels-bezetting op de stations en in de treinen worden aangepast. Hiermee voorkomt de NS naar het oordeel van de FSV veel menselijk leed, bij zowel personeel als klant.

Deze conclusies heeft de FSV getrokken uit een NS-rapport, waarin de resultaten 'van een verkoopproef van plaatskaarten via de Makomat plaatskaartenautomaat op het Utrechtse station Overvecht staan vermeld. Uit het rapport blijkt dat de treinreiziger negatief op deze wijze van kaartverkoop reageert, met name ook omdat de automaat verre van betrouwbaar is.

Het loketpersoneel staat zelf gereserveerd tegenover de automaat omdat het niet mag helpen noch verkopen. Dit werkte in hoge mate irriterend op sonrmiige klanten, die bovendien de betaalhandeling vaak als moeilijk ervaren.

Tijdens de proef werden ongeveer 1500 tienguldenbiljetten aan de automaat toevertrouwd. Twintig procent van dit aantal werd foutief ingevoerd, waardoor meestal aanzienlijke vertraging en frustratie bij de reiziger optrad. Prins Carl Hugo (rechts) ondertekent op het Nijmeegse stadhuis de geboorteakte van zijn dochter prinses Maria Carolina Christina in aanwezigheid van burgemeester mr. Th. M. J. de Graaf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juni 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Plaatskaartenautomaten afschaffen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 juni 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken