Bekijk het origineel

Staatsgreep leidt tot Grieks bewind

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Staatsgreep leidt tot Grieks bewind

omwenteling op Cyprus - Onzekerheid rond dood Makarios

4 minuten leestijd

RHODOS, Griekenland — Het Cypriotische leger heeft onder leiding van Griekse officieren een staatsgreep uitgevoerd en de macht op het eiland in handen genomen. De Cypriotische president, aartsbisschop Makarios, is dood, zo is vanochtend bekendgemaakt in een communiqué dat voor radio Cyprus werd voorgelezen; Het laatste werd echter in een latere radiouitzending ontkend. In een uitzending van radio-Nicosia werd meegedeeld dat de 59-jarige prelaat-staatsman ten val werd gebracht door de nationale garde die onder leiding staat van Griekse officieren.

Er werden militaire marsen uitgezonden, die onderbraken werden door de aankondiging „hier is de Hellenlstische republiek Cyprus". De verbindingen tussen Griekenland en Cyprus werden kort voor 09.00 uur plaatselijke tijd (08.00 uur onze tijd) verbroken. Kort voordat de verbindingen verbroken werden, deelde UPI-correspondent Andreas Hadjipapas in een telex-bericht mee „op dit ogenblik zijn schietpartijen begonnen. Men hoort machinegeweervuur en explosies in het gebied van het presidentiële paleis en elders".
In een communiqué van radio-Nicosia werd meegedeeld dat het leger de si-tiuatie meester is. Er zijn nog enkele verzetsihaardeai, maar het leger is paraat voor het herstel van de orde. Voorts werd gezegd: „mgr. Makarios is dood". Er zou spoedig een beroep op het hellenistische volk van Cyprus worden, uitgezonden. „Het is zuiver een binnenlandse zaak die slechts de Griekse Cyprioten aangaat".
Volgens een op Rhodes opgevangen uitzending werd verklaard dat de nationale garde de macht op Cyprus in handen heeft genomen „om het eiland te behoeden voor burgeroorlog". „Wie zich tegen de strijdkrachten verzet, zal ter plaatse geëxecuteerd worden", aldus de radio.

ACHTERGROND
Ruim een week geleden had president Makarios verklaard dat de Griekse regering trachtte een dictatuur op Cyprus te vestigen en de Cyprische nationale garde te veranderen in een bezettingsleger. Makarios zond een brief naar de Griekse president over de crisis in de betrekkingen tussen Griekenland en Cyprus. Hij verzocht de Griekse regering 650 Griekse legerofficieren uit schuldigde deze officieren, die hoge Cyprus terug te trekken. Hij befuncties bekleden bij de Cyprische nationale garde, ervan, de terroristen-organisatie EOKA te helpen die streefde naar de omverwerping van het bewind van Makarios en naar vereniging van Cyprus met Griekenland.
De brief aan de Griekse president Gizikis was de laatste in een reeks aanvallen van de aartsbisschop op de Griekse steun aan de guerillos van de EOKA. Het Nicosiase dagblad Messimvrint meldde vorige week dat de Griekse officieren bij de nationale garde het bevel hadden gekregen Cyprus tegen 30 juli te verlaten.
BIJZONDERHEDEN
Er zijn nog geen bijzonderheden gemeld over de omstandigheden van de dood van Makarios die sedert 1950 aartsbisschop van Cyprus en sedert 1960 president van de republiek was. In februari vorig jaar was hij voor een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar als president herkozen. In Athene onthield het militaire bewind zich van commentaar. Een woordvoerder van het ministerie van voorlichting verklaarde, dat zoals reeds eerder was aangekondigd maandag een bespreking op hoog niveau zou plaatshebben over „de gevolgen voor de Cypriotische defensie van president Makarios' beslissing de sterkte van de strijdkrachten te verminderen". Eerder deze maand had Makarios de diensttijd van 24 tot 14 maanden verkort. In Athene is felle kritiek geleverd op deze beslissing die kwam op een moment dat de spanningen tussen Turkije en Griekenland toenamen en het Griekse leger in staat van paraatheid was gebracht. In pamfletten die kennelijk met goedkeurung van het militaire bewind in het centrum van Athene werden verspreid, werd Makarios beschuldigd van „verraad aan de natie" en werd gezegd dat „zijn honger naar macht schadelijk was voor het Griekse volk"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 juli 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Staatsgreep leidt tot Grieks bewind

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 juli 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken