Bekijk het origineel

Vakbeweging vraagt f 300 miljoen van bedrijfsleven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vakbeweging vraagt f 300 miljoen van bedrijfsleven

Om leden te bevoordelen

2 minuten leestijd

De vakbeweging wil een claim van f 300 miljoen gulden op tafel leggen bij de werkgevers. Dit bedrag, dat ongeveer een half procent van de gehele loonsom in de bedrijven bedraagt, zal worden gebruikt om de vakbondsleden direct of indirect te bevoordelen. Daarmede zou dan een oplossing zijn gevonden voor hét probleem georganiseerden-ongeorganiseerden.

„Ruim Zicht", het officiële orgaan van het Nederlands Katholiek Vakverbond meldt dat veel vakbondsleden het „oneerlijk" vinden dat zij een pittige contributie moeten betden aan een bond die voor die werknemers werkt, terwijl lang niet die „profiteurs" meebetalen. Een ander argument is, dat werkgevers- en werknemersorganisaties zich inzetten voor het bedrijfsleven, maar dat de werkgevers wel en de vakbonden niet uit fondsen van de bedrijven kunnen putten.

Vorig jaar is er een begin gemaakt met bijdragen van werkgevers. Zij hebben toen 20 a 30 miljoen gulden aan de vakbonden afgedragen.

De werkgevers hebben volgens «Ruim Zicht" geen principiële bezwaren tegen een „vakbondspremie" uit de onderneming.

In veel bedrijfstakken bestaat die dan ook al. De vakbeweging wil die bijdragen niet gebruiken om de contributie te verlagen. Dan zoud.en de werkgevers namelijk door het dichtdraaien van de kraan de vakbeweging voor geweldige financiële problemen kunnen plaatsen.

Twee jaar geleden hebben de werkgevers gesuggereerd, tussen de centrale organisaties een overeenkomst af te sluiten die.voor de bedrijfstakken en ondernemingen als leidraad dienst kan doen. Ook bij de bonden van NVV, NKV en CNV bestaat volgens „Ruim Zicht" nu een toenemende neiging om tot een centrale bank te komen en een overeenkomst af te sluiten met de werkgeverscentrales.

Binnen het NKV leeft de gedachte, dat de totstandkoming van zo'n overeenkomst deel zou moeten uitmaken van het Arbeidsvoorwaarden beleid-1975.

MEERJARIG

De overeenkomst zou wel meerjarig moeten zijn. Als ze wordt opgehangen aan de looptijd van de cao's, bestaat het gevaar, dat de bijdragen op een oneigenlijke manier het arbeidsvoorwaardenbeleid Van de vakbonden gaan beïnvloeden.

De vakcentrales zullen hun bonden waarschijnlijk nog deze maand concrete voorstellen doen. Als de bonden tot een gezamenlijke opstelling kunnen komen zit de mogelijk]ieid er volgens „Ruim Zicht" in, dat de oplossing van het probleem georganiseerden-ongeorganiseerden inderdaad onderdeel wordt van het arbeidsvoorwaardenbeleid 1975.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vakbeweging vraagt f 300 miljoen van bedrijfsleven

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken