Bekijk het origineel

Spaanse staldngen breiden zich uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spaanse staldngen breiden zich uit

3 minuten leestijd

MITTERAND . . . nog geen reactie .. . en links-radicalen samen 107. Voor de parlementsverkiezingen van 1973 waren de commmunisten de enige grote, hechte kracht ter linkerzijde, maar de socialisten lijken nu in opmars. MADRID — Spanje is woensdag getroffen door een nieuwe gdf van arbeidsonrust. Enkele duizenden arbeiders hebben, het werk neergelegd en de stakingen dreigen zich nog verder uit te breiden. In Barcelona staken naar schatting ongeveer 8.000 arbeiders bij de Seat-fabriek, de grootste autofabrikant in Spanje. -

Wat de corrimunisten ook steekt is, dat bij een tweede verkiezingsronde, wanneer tegenover een kandidaat van de regeringspartijen alleen een communistische kandidaat staat, niet alle socialisten op de communist stemmen. Omgekeerd stemmen de meer gedisciplineerde communistische kiezers wel massaal op de socialist, als die als enige linkse kandidaat overblijft in de tweede ronde. Marchais verweet de socialistische kiezers ontrouw en ondankbaarheid.

Vernomen werd dat een uiterst gespannen situatie is ontstaan nadat eerder deze week 47 arbeiders, voor het grootste deel werknemers van Se^at, gearresteerd werden omdat zij een vakbondsvergadering wilden beleggen.

UmVERSEEL

De schjrijfmachiinefaibriek HispanoOJivettd in Barcelona scboirste na een staking al zijn 2500 werknemers. De politie verjaagde de ^arbeiders uit de fabrifek. In tenminste tien andere fabrieken in Barceloraa en omgeving zijn eveneens stakingen uHgebraken. In de meeste gevallen gingen de st^ingen om een nieuw arbeddscionitnact.

De staking bij de Fasa-Renault automobielfabriek in Valladolid werd volgens officiële berichten dinsdag beëindigd, maar van de zijde van de illegale vakbonden werd vernomen dat nog 2.000 arbeiders weigeren het werk te hervatten.

Naar schatting 2.500 arbeiders van de door stakingen getroffen General Electric fabriek in Bilbao bleven van hun werk weg nadat zij waren geschorst, ernomen werd dat slechts 1.479 van de in totaal meer dan 4.000 werknemers van de fabriek woensdag op het werk verschenen.

Ook bij de scheepvaart en metaalindustrie in de omgeving van Bilbao wordt gestaakt, onder meer bij de firma Babcock-Wilcox waar voor de tweede achtereenvolgende dag door drie kwart van het 4.000 man tellende personeel niet werd gewerkt.

In een aantal gevangenissen ging de hongerstaking van een groep politieke gevangenen de tweede week in. In de Carabanchel gevangenis te Madrid zette een aantal gevangenen hun hongerstaking voort met de eis dat Wj als politieke gevangenen moeten worden behandeld.

In de basauri gevangenis nabij Bilbao zetten 19 gevangenen — leden van de communistische partij, de communistische revolutionaire Liga en Baskische guerrilla organisatie ETA — de hongerstaking voort die zij op 29 september begonnen. Zij verklaarden dat zij op deze wijze wilden protesteren tegen de arrestatie om poHtfeke red^enen van twee jongelui. In de Martutene gevangenis nabij San Sebastian, in Pamplona en in Segovia zijn gevangenen in hongerstaking gegaan uit solidariteit met de Ba'skische verzets-beweging ETA.

In Madrid hebben 50 rooms katholieke priesters een klacht ingediend bij hun bisschop over de arrestatie van meer dan 250arbeiders van de Bosch-fabriek, die in het weekeinde in een kerk in de Spaanse hoofdstad bijeen gekomen waren. De priesters verklaarden dat op de vergadering was gesproken over arbeidsproblemen en niet over politiek. Een aantal van de arbeiders zijn inmiddels na betaling van een boete in vrijheid gesteld, maar dertig van hen zitten nog gevangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 oktober 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Spaanse staldngen breiden zich uit

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 oktober 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken