Bekijk het origineel

Prijsstijging al 8,2 pct.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prijsstijging al 8,2 pct.

2 minuten leestijd

De prijzen zijn vanaf het begin van dit jaar tot midden september gestegen met 8,2 procent. Van midden augustus tot midden september bedroegen de prijsstijgingen 1,5 procent. Dit blijkt uit het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Van de goederen en diensten waarvoor het CBS geregeld prijsgegevens verzamelt gaf in september 67 procent een prijsstijging te zien, met een invloed op het totaal indexcijfer van plus 1.6 procent.
Voor een derde deel is deze stijging volgens het CBS toe te schrijven aan kleding. Daarbij, aldus het CBS, dient men er wel rekening mee te houden dat de prijzen in augustus nog uitsluitend op het zomerpakket betrekking hadden, terwijl in het septembercijfer het zomer- en winterpakket beide voor de helft zijn verdisconteerd. De stijging voor de kledingprijzen is voor ongeveer 40 procent aan deze pakketwijziging toe te schrijven.
Verder zijn prijsstijgingen waargenomen voor onder meer koekjes en gebak, fruit, suiker, niet-alcoholhoudende dranken, vlees, eieren, meubelen, woningtextiel, huishoudelijke artikelen en apparaten, schoeisel, sigaretten, treintarieven en PTT-tarieven.
Uit een in september gehouden huurenquete bleek volgens het CBS dat de huren sedert april-mei slechts in geringe mate zijn opgelopen.
Voor 13 procent van de goederen, met name voor groenten, daalde de indexcijfers, met een invloed op het totaal indexcijfer van — 0,1 procent. Voor de resterende 20 procent bleef de situatie ongewijzigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 oktober 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Prijsstijging al 8,2 pct.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 oktober 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken