Bekijk het origineel

Ook democratisering van Grieks-Orth. Kerk nodig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ook democratisering van Grieks-Orth. Kerk nodig

.PRIMAAT SERAPHIM MOET AFTREDEN"

2 minuten leestijd

De nieuwe Griekse grondwet brengt ook een grotere democratisering van het bestuur der Grieks-Orthodoxe Kerk met zich mee. Onder meer eist deze grondwet, dat de primaat van de Orthodoxe Kerk van Griekenland zonder enige bemoeiing van de kant van de staat door de bisschoppen der kerk gekozen wordt.
De politieke omwenteling in Griekenland is ook het sein geworden voor een scherpe kritiek op de Orthodoxe bisschoppen in het algemeen en op de primaat, aartsbisschop Seraphim van Athene, in het bijzonder. Het scherpst in deze kritiek verwoord in het blad „De Christen" door de hoofdredacteur, Nikos Psaroudakais, die steeds een felle tegenstander van het militaire bewind van Griekenland geweest is.
Psaroudakis eist het aftreden van aartsbisschop Seraphim en een zuivering van de Griekse kerk. Aartsbisschop Seraphim, die nog maar kort primaat der kerk is, heeft volgens Psaroudakis alle fouten gemaakt, die ook zijn voorganger op de primaatszetel gemaakt hebben. Hij zou dan ook evenals zijn voorganger maar moeten aftreden. Bovendien geeft Psaroudakis als zijn mening, dat de Orthodoxe hiërarchie van Griekenland, blijkbaar geen andere problemen ziet dan bestuurstechnische en kerkrechtelijke.
Maar de eigenlijke problemen van de kerk van Griekenland worden gevormd door de toenemende ontkerstening en de algemeen verspreide godsdienstige onverschilligheid, aldus Psaroudakis. Hij merkt in dit verband op, dat de meerderheid der theologen de mening is toegestaan, dat alleen een diepingrijpende vernieuwing van de kerk deze ontkerstening en onverschilligheid kan aanpakken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 november 1974

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Ook democratisering van Grieks-Orth. Kerk nodig

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 november 1974

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken