Bekijk het origineel

DC-8 van Martinair op Ceylon neergestort

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

DC-8 van Martinair op Ceylon neergestort

Waarschijnlijk 190 doden

5 minuten leestijd

Een DC-8 straalpassagiersvliegtuig van Martin Air is donderdagochtend (pl, tijd) met 190 passagiers aan boord op Sri Lanka verongelukt. Het vliegtuig was bezig aan de landing op de internationale luchthaven Bandaranaike toen het bij Maskelia in centraal Sri Lanka (het voormalige Ceylon) brandend neerstortte in de heuvels.

Martin Air bevestigde woensdagavond om tien uur dat bericht van het verongelukken van de DC-8 is ontvangen. Het toestel stortte een kwartier voor de tussenlanding op Colombo brandend neer.
Aan boord bevonden zich 182 Indonesische Mohammedaanse pelgrims, die met het toestel op weg waren voor hun bedevaart naar Mekka. De bemanning bestond uit 7 Nederlanders, te weten 2 vliegers, 1 boordwerktuigkundige en 4 stewardessen. Bovendien bevonden zich aan boord nog 2 Indonesische stewardessen van de Garuda Airlines.
Het is het eerste ongeluk van ernstige aard, dat Martin Air Holland is overkomen sinds haar oprichting in 1958.
Martin Air directeur J. M. Schroder verklaarde woensdagavond half twaalf dat op grond van de berichten die hij uit Ceylon had ontvangen bij niet meer rekende op overlevenden van de ramp.
Het viermotorige straalvliegtuig was bezig aan de naderingsprocedure om een tussenstop te maken op het vliegveld van de hoofdstad Colombo. Volgens een woordvoerder van Martin Air op Schiphol was het vliegtuig bezig aan een daling van 8000 naar 2000 voet. Volgens berichten die bij Martin Air op Schiphol zijn binnengekomen hebben mensen op het vliegveld van Colombo een vuurbal in de lucht gezien.
„De weersomstandigheden ter plaatse waren slecht, hetgeen bovendien het onderzoek in het eerste stadium ernstig bemoeilijkte", aldus directeur Scbroeder.

PELGRIMS
De 182 passagiers waren allen Indonesische Mohammedaanse pelgrims, die voor een bedevaarttocht van Surabaja (Indonesië) naar Djedda werden gevlogen. Martin Air heeft de leiding over de gehele operatie van de pelgrimsvluchten, die op 12 november jl. zijn begonnen.
Met een DC-10 en twee DC-8 machines vervoert de Nederlandse chartermaatschappij in totaal 25.000 pelgrims. De gehele operatie omvat het vervoer van 45.000 pelgrims. De Engelse charterluchtvaartmaatschapplj Monarch en de Amerikaanse chartermaatschappijen Ona en World airways zijn de andere deelnemers aan deze gigantische pelgrimsluchtbrug.
Het was de 19e vlucht van de verongelukte machine in deze pelgrimoperatie.
Werd vanmorgen al op Schiphol het vermoeden uitgesproken dat de verongelukte DC-8 van Martin Air tegen de rotsen was gevlogen, volgens de Indonesische ambassade in Colombo raakte het toestel eerst de ene berghelling en verongelukte vervolgens tegen een andere, waarna het in brand vloog.
Op de grond werden op de plaats waar de wrakstukken neerkwamen, ongeveer twee hectare terrein verschroeid.
Omdat het ongeluk is gebeurd in dichte oerwoudbebossing, moeten de leden van de bergingsploegen aan touwen uit helikopters worden neergelaten, aldus de Indonesische ambassade in Colombo.

RAMP
Als er geen overlevenden zouden zijn is de ramp de op een na zwaarste in de geschiedenis van de burgerluchtvaart.
Op 3 maart van dit jaar kwamen 346 mensen om het leven toen een Turkse DC-10 „Jumbo" neerstortte vlak nadat hij van het vliegveld Orly bij Parijs was opgestegen.
176 doden vielen bij een ongeluk met een Boeing 707 van de Jordaanse luchtvaartmaatschappij, die op 22 januari 1973 neerstortte op het vliegveld van Kano. Alle passagiers van dit toestel waren pelgrims die van een bedevaart naar Mekka terugkeerden.
Ook 176 mensen verloren het leven bij een vliegramp met een Russische Iljoesjin btj Moskou in oktober 1972.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 december 1974

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

DC-8 van Martinair op Ceylon neergestort

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 december 1974

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken