Bekijk het origineel

Oplossing op komst kwestie Rhodesië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oplossing op komst kwestie Rhodesië

Zwarte leiders in Loesaka

3 minuten leestijd

JOHANNESBURG — Terwijl de speculaties over een dit weekend te houden zuidelijk Afrikaanse topconferentie donderdag voortduurden, waren officiële kringen in de Rhodesische hoofdstad Salisbury terughoudender dan ooit. Het Rhodesische dagblad de „Bulawayao Chronicle", een krant die nauwe banden heeft met de zwart-nationalistische organisaties in het land, meldde dat een zes leden tellende delegatie van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in de Zambiaanse hoofdstad Loesaka is aangekomen.

President Julius Nyerere van Tanzania en president Seretse Khama van Botswana voeren daar momenteel besprekingen met hun Zambiaanse ambtgenoot Kenneth Kaunda. Kaunda heeft de recente toespraak van de Zuidafrikaanse premier John Vorster, waarin deze aandrong op ontspanning in zuidelijk Afrika, geprezen als „de stem van de redelijkheid".

De Bulawayo Chronicle schreef dat de ANC-delegatie, onder leiding van bisschop Abel Muzorewa, werkt aan voorstellen tot een oplossing van hét constitutionele geschil in Rhodesië. Volgens het blad zal ffe delegatie binnenkort naar Salisbury terugkeren.

Meerderheidsbewind

'De bisschop is het officiële gezicht van het zwart-Rhodesische streven naar zeggenschap in eigen land. Hij heeft zich voorstander getoond van een zwart-Rhodesisch meerderheidsbewind en gepleit voor een binnenlandse regeling in zijn land waar, de zwarte bevolking ondanks haar numerieke meerderheid van 20:1 vrijwel geen enkele invloed heeft.

Zo'n binnenlandse regering zou een einde kunnen maken aan het constitutionele conflict met Groot-Brittannië dat negen jaar geleden ontstond toen de blanken in Rhodesië zich eenzijdig onafhankelijk verklaarden.

De Rhodesische premier lan Smith, wiens komen en gaan door zijn regering geheim gehouden is, is gisteren teruggekeerd. De Zuidafrikaanse Press Association opperde vanuit Salisbury de mogelijkheid dat Smith zich schuil hield om direct naar Lusaka te kunnen vertrekken wanneer de ontwikkelingen aldaar zijn aanwezigheid zouden eisen.

Regeringsfunctionarissen in Salisbury wilden donderdag niets toevoegen aan hun verklaring van dinsdag waarin, werd bevestigd dat twee in Rhodesië gedetineerde ANC-leiders vorige maand Lusaka hebben bezocht, naar men aanneemt in gezelschap van Rhodesische gezagsdragers. „Wij zeggen niets' , werd meegedeeld. „Er zal gewoon moeten worden afgewacht".

Vanuit Lusaka werd gemeld dat Joshua Nkomo en ds. Ndabangingi Sithole, de twee bewuste ANC-topfiguren, eveneens deelnemen aan het overleg. Nkomo en Sithole werden vorige maand tijdelijk vrijgelaten om aan een eerdere gespreksronde te kunnen deelnemen.

De Rhodesische regering weigerde te bevestigen dat het tweetal opnieuw in Lusaka verblijft maar volgens de berichten uit Zambia is dit wel het geval. De besprekingen vinden in het diepste geheim plaats in Kaunda's ambtswoning. In Zuid-Afrika heeft Vorster, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste motoren achter het overleg, donderdag de tweede kabinetsvergadering in evenveel dagen voorgezeten.

Zuidafrikaanse regeringsfunctionarissen noemden dit beraad een routine-aangelegenheid als voorbereiding op het komende kerstreces. Vorster's kabinetschef heeft meegedeeld dat de premier zijn plannen niet heeft gewijzigd en dat hij maandag met vakantie zal gaan.

In goed ingelichte kringen werd . vernomen dat verwacht wordt dat de premier van het blanke minderheidsbewind dit weekeinde een belangrijke verklaring zal afleggen.

Tot dusverre is van de zijde van de regering geen commentaar geleverd, maar volgens zegslieden met goede contacten in de regering en de Afrikaanse nationale raad is Smith in Lusaka geweest voor besprekingen met de leiders van Botswana, Tanzania en Zambia. Aangenomen wordt dat de Zuidafrikaanse premier John Vorster dit weekeinde een dergelijk bezoek aan Lusaka zal brengen, hoewel dit door de regering in Pretoria werd ontkend.

Eén van de gissingen die men in Johannesburg hoort wil echter dat de Afrikaanse staiatshoofden en het ANC in Lusaka bezig zijn met het uitwerken van hun strategie voor een topconferentie over Rhodesië, terwijl Vorster en lan Smith hetzelfde doen, zoniet van aangezicht tot aangezicht dan in elk geval via de directe telefoonlijn die beide hoofdsteden verbindt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 december 1974

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Oplossing op komst kwestie Rhodesië

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 december 1974

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken