Bekijk het origineel

Niertransplantaties nemen flink toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Niertransplantaties nemen flink toe

2 minuten leestijd

UTRECHT — Vorig jaar kregen 146 Nederlanders een nier van een overleden donor, n^entien meer dan in 1973. Het aantal patiënten, dat wacht op een niertransplantatie is ook gestegen. Per 31 december 1974 stonden 486 mensen op de wachtlijst, een stijging van 12,5 pet. in vei^elijking met 1973.

De stichting Eurotransplant Nederland, die deze cijfers publiceert in haar jaaroverzicht 1974, noemt twee faktoren die ervoor verantwoordelijk zijn dat niet alle Nederlandse patiënten die voor een niertransplantatie in aanmerking komen, konden worden geholpen.

Ten eerste is ef een structureel tekort in het aantal donormeldingen, waardoor niet voldoende donornieren voor transplantatie ter beschikking komen. Ten tweede geeft de financiële situatie aanleiding tot problemen, aldus de stichting. Volgens haar kosten de transplantaties meer dan het dubbele dan' kan worden gedeclareerd volgens het voor het in de door het ministerie aangewezen academische centra geldende all-in tarief. \

In de stichting Eurotransplant werken een groot aantal dialysecentra, transplantatiecentra en immunologische laboratoria uit 'West-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Benelux-landen samen. Het doel van de stichting is het bevorderen van de transplantatie en met name de niertransplamtatie. overzicht dat dank zij de campagne van de Stichting ideële reclame voor • nierdonatie er op het ogenblik meer dan 65.000 Nederlanders een verklaring dragen waarin zij toestemming geven tot het gebruik van hun nieren na overlijden. Het afgelopen jaar werden in de Nederlandse centra 139 overleden donors aangemeld waarmee 140 transplantaties konden worden uitgevoerd.

Het aantal niertransplantaties in de aangesloten landen samen nam met een stijging van bija 10 pet. toe tot 573, hoewel het aantal meldingen van overledenen als donor gelijk bleef, namelijk 575.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 januari 1975

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Niertransplantaties nemen flink toe

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 januari 1975

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken