Bekijk het origineel

Meivin Rees licht regeringsvormen toe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meivin Rees licht regeringsvormen toe

Sinn Fein hezet kantoren

2 minuten leestijd

LONDEN — Het belang van machtsdeling en samenwerking, in welke vorm dan ook, tussen protestanten en rooms-katholieken in Ulster is het onderwerp van een rapport dat de minister voor Noordierse zaken. Meivin Rees, woensdag heeft laten verschijnen.

MINISTER REES .. . bestuursplan . . . Het College van bestuur van de Erasmus universiteit in Rotterdam (EUR) gaat aanstaande dinsdag proberen staatssecretaris Klein (Onderwijs) ervan te overtuigen, dat hij ter onrechte lieeft geschrapt in de begroting van de universiteit. Hebben deze onderhandelingen geen resultaat, dan is de kans groot dat het college — en misschien ook de universiteitsraad — opstapt.

Volgens de rector magnifi;u? • is men op de EUR zelfs niet bang voor de komst van een regeringscommissaris.

De boosheid op de universiteit richt zich vooral tegen het feit dat de staatssecretaris zonder overleg heeft gesnoeid in een' begroting, die wel dé goedkeuring had gekregen van de Academische raad.

Het rapport, dat bedoeld is als discussiestuk voor dé voorgestelde constitutionele conventie wa&rvoor dit voorjaar verkiezingen zullen worden gehouden, onderscheidt twee mogelijkheden voor een nieuwe regeringsstructuur.

KEUS

In de eerste plaats het ministeriële stelsel waarbij de politieke hoofden der departementen samen het bestuur vormen. Op deze basis berustte ook de. vorig jaar mei na de algemene staking van de protesta.ntse, loyalistische arbeiders afgetreden executieve. De . tweede , mogelijkheid gaat volgens het rapport uit van de vorming van uitvoerende comité's onder leiding van de betrokken ministers. Strijders van het Ierse Republikeinse leger en Britse troepen zijn woensdag in een grensgevecht gewikkeld geweest, zö is van de zijde van het Britse leger in Belfast vernomen.

GEVANGENEN

Intussen hebben zo'n 30 aanhangers van de Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA, in Belfast de kantoren bezet van de Ierse Nationale Luchtvaartmaatschappij AER Lingus en de Ierse Raad voor toerisme. Hun actie is een solidariteitsactie met de 16 IRA-leden die in gevangenissen in de Ierse republiek al 30 dagen in hongerstaking zijn.

De gevangenen eisen de status van „politieke gevangene" en wensen geseheiden te worden van de gewone gevangenen. Voorts wensen zij het recht op speciale bezoekuren en het ontvangen van voedselpakketten.

De Ierse regering heeft laten weten dat over sommige eisen kan worden gepraat, doch niet over de status van „politieke gevangenen". ,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Meivin Rees licht regeringsvormen toe

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken