Bekijk het origineel

Olievoorschotten (50 min.) worden kwijtgescholden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Olievoorschotten (50 min.) worden kwijtgescholden

Steun voor vissers en tuinders

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De „olievoorschotten" voor de vissers worden kwij^escholden. Minister Van der Stee (Visserij) lieeft gistermiddag in de Tweede Kamer meegedeeld, dat de voorschotten die zowel de grote en de kleine visserij als de garnalenvisserij vorig jaar hebben gekregen om de gestegen olieprijzen op te vangen, in subsidie worden omgezet.

Ook de oliestokende glastuinders die door de sterk gestegen prijzen in grote moeilijkheden waren gekomen hoeven de ontvallen voorschotten niet terug te betalen. Voor |e tuinbouw betekent dit een uiteindelijke ove^rheidsbijdrage van 38 miljoen gulden. De visserij wordt op deze manic^' niét 12 miljoen gulden gesteund.

Vissers en tuinders kregen tussen 1 januari en 1 augustus voor elke liter gasoiie een voorschot van 3 cent. De vergoed'Ing voor de laatste vier maanden van 1974 was 5 cent per liter gasoiie.

De minister kwam de vissers niet meer tegemoet. Hij weigerde pertir nent alle verliezen van de beperkingen van de visvangst voor rekening van de schatkist te laten komen. Wel beloofde hij alles op alles te zetten om - met behulp van het ontwikkelings- en saneringsfonds voor de visserij - de verliezen te beperken. Het regeringsstreven is er op gericht zoveel vissersschepen in de vaart te houden als economisch verantwoord is.

Meer dan 30 miljoen gulden lijkt de minister momenteel voor dit doel niet nodig. „Het is voldoende", zegt hij. „desnoods wordt er volgend jaar meer uitgetrokken".

De regering zal proberen om in het internationale overleg over de nieuwe vangstbeperkingen voor Nederland het onderste uit de kan te halen, zo verzekerde minister Van der Stee de kamer. In maart wordt in Leningrad in de Noord-Oost Atlantische visserij-commissie (NOAVC) gepraat over een verfijning van de controle op de quotering. sers en de mosselkwekers worden afgebakend. Het SGP-kamerlid Van Rossum had om zo'n verdeling gevraagd. aN het antwoord van de minister werd het SGP-voorstel zonder één stem tegen aangenomen.

De moeilijkheid bij het., opstellen van een structuurplan voor de Waddenzee is - zo zei de minister - dat nog niet kan worden overzien of in een half open Oosterschelde mosselen kunnen worden gekweekt. „Daarover kan ik nu nog niets zeggen. Deskundigen zijn wel van mening dat mosselkwekerij in redelijke mate mogelijk blijft", aldus Van der Stee. Hij achtte het niet uitgesloten dat er in Zeeland toch een kunstmatige mosselverwaterplaats komt.

VRK

In antwoord op vragen van het AR-kamerlid De Boer beloofde minister Van der Stee kontakt op te nemen met zijn ambtgenoot van Sociale zaken, drs. Boersma, ovef de grote werkloosheid (meer dan 20 pet) op Urk. „Er vindt voortdurend overleg plaats om de gevolgen van de werkloosheid op te vangen. Niet alleen voor de visserij, maar ook voor de toeleveringsbedrijven", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Olievoorschotten (50 min.) worden kwijtgescholden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken