Bekijk het origineel

Wereld beschikt over enorme energiereserves

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereld beschikt over enorme energiereserves

4 minuten leestijd

NEW YORK — De wereld beschikt over grote nog niet aangesproken energievoorraden, waaronder olie, steenkool, waterkracht en enorme reserves kernenergie. Dit blijkt uit de jongste studie van de Verenigde Naties. Het gebruik ervan zal echter steeds meer geld kosten en grote investeringen vragen. Vroeger kostte bijvoorbeeld de capaciteit voor een vat olie (159 liter) per dag tussen 156 en 830 dollar. Nu is dat al 4,600 dollar en zelfs de verhoging van de olieprijzen tot het viervoudige van wat zij twee jaar geleden waren blijkt niet de juiste stimulans te zijn voor investeerders.

Veel van de armste landen zouden in hun eigen oliebehoefte kunnen voorzien, maar het ontdekken en opbouwen van een produktie van vijf miljoen vaten per dag — de hoeveelheid die de ontwikkelingslanden nu moeten invoeren — kost ten minste tien miljard dollar.
Zeven van deze ontwikkelingslanden hebben elk een oliereserve van tussen tien en honderd miljard vaten; dertig landen beschikken elk over een tot tien miljard vaten olie, terwijl zestien landen tussen honderd miljoen en een miljard vaten olie kunnen produceren.

Weinig geld
De olie-industrie buiten de communistische landen heeft betrekkelijk weinig geld gestoken in het zoeken naar nog meer oliereserves, zo stelt men in de studie vast. In 1972 werd bijna 25 miljard dollar besteed aan het boren van putten in reeds in produktie zijnde velden en aan zaken die onverbrekelijk zijn verbonden met de winning van olie, zoals pijpleidingen, tankschepen, raffinaderijen, chemische fabrieken en verkooporganisaties. Voor het zoeken naar nieuwe olievelden werd echter slechts 1,54 miljard dollar uitgegeven, waarvan nog ongeveer de helft alleen in de Verenigde Staten.

Steenkolen
Volgens de studie zijn de grootste steenkoolreserves ter wereld in handen van de drie grootmachten. De Sowjet-Unie, de Verenigde Staten en China. Er zijn echter ook aanzienlijke steenkoolvoorraden voorhanden in Australië, Canada, West-Duitsland, India, Polen, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië.
Als gevolg van de hoge olieprijs kan steenkool in veel gevallen weer zeer goed concurreren. Er zijn onontgonnen steenkoolvoorraden in ongeveer veertig arme landen, maar deze zijn niet aangesproken toen olie nog goedkoop was. Enkele van deze voorraden worden wellicht ooit nog eens ontgonnen.

Elektriciteit
De drie landen maken ook slechts voor een zeer klein gedeelte — in totaal 6,8 procent — gebruik van hun waterkrachtcapaciteit en dat terwijl zij zeggenschap hebben over tweederde van de totale waterkrachtcapaciteit van de wereld. Er stromen veel grote rivieren door de ontwikkelingsgebieden van de wereld en er zijn genoeg plaatsen waar enorme waterkrachtcentrales kunnen worden gebouwd. In vele gevallen echter is de vraag naar elektriciteit rond deze plaatsen binnen een straal waarin het transport van elektriciteit economisch haalbaar is, niet groot genoeg om dergelijke projecten van de grond te doen komen. In deze gevallen moet de plaatselijke vraag naar elektriciteit, meestal door het aantrekken van veel elektriciteit verbruikende industrieën, de bouw van deze waterkrachtcentrales stimuleren.

Hoge kosten
Aan de ontginning van een andere grote energiereserve, leisteenolie en teerzanden, is men nog nauwelijks toegekomen wegens de hoge kosten. In de studie worden Frankrijk, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Zweden genoemd als landen die in de laatste twintig jaar de commerciële winning van olie uit leisteen hebben opgegeven, omdat deze niet kon concurreren met de goedkope olie. Hernieuwde belangstelling voor de commerciële winning van leisteenolie onlangs in de Verenigde Staten heeft aan het licht gebracht dat een project, dat nu overigens is uitgesteld, een investering gevergd zou hebben van 17.000 dollar voor de capaciteit van een vat olie per dag. De investeringen voor ruwe olie uit teerzanden werden geraamd op 10.000 tot 15.000 dollar per vat.

Kernenergie
Kernenergie wordt nog steeds beschouwd als de grote bron van goedkope energie in de toekomst. De ontwikkeling ervan is echter gestuit op vele technische en economische moeilijkheden en op problemen met betrekking tot milieu en veiligheid. Desalniettemin is de kernenergie al uit de kinderschoenen, aldus de studie.
Een voorlopige raming van het potentieel aan kernenergie in de ontwikkelingslanden onlangs door het Internationale bureau voor de kernenergie heeft aangetoond dat er in de jaren 1981 tot 1990 wellicht in totaal een vermogen van 180.000 megawatt ter beschikking komt, opgewekt door kerncentrales met een afzonderlijk vermogen variërend van 500 tot 1.300 megawatt.
Bovendien kunnen er in die tijd 100 kerncentrales met een afzonderlijk vermogen van 200 tot 400 megawatt worden gebouwd, die gezamenlijk een vermogen leveren van 34.000 megawatt. Kerncentrales met een dergelijk vermogen worden op het ogenblik commercieel nog niet gebruikt. Volgens het bureau moet een dergelijk aantal landen echter in staat zijn een passende energievoorziening te ontwikkelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Wereld beschikt over enorme energiereserves

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken