Bekijk het origineel

Politie neemt kilo's opium in beslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politie neemt kilo's opium in beslag

Nauwkeurig opgezette actie

3 minuten leestijd

EJNDHOVEN — Zaterdagavond heeft de Eindhovense gemeentepolitie in sanienwerlcing met enicele andere Icorpsen en de Belgische rijkswacht, 40 kg ruwe opium in beslag genomen. In verband daarmee werden vijf aanhoudingen verricht. De opium vertegenwoordigt een waarde van 140.000 gulden.

Via chemische weg kan uit de 40 kg vier kilo zuivere heroïne worden getrokken. Eenmaal versneden vertegenwoordigt deze heroïne een waarde van ruim twee miljoen gulden. De politie verwacht de komende dagen nog meer aanhoudingen te verrichten. Ook beschikt de politie over aanwijzingen, dat een nog grotere partij opium in omloop is. De aangehouden verdachten zijn allen bekenden van de politie.

De opium werd aangetroffen in de bagageruimte van een volkswagenpersonenauto, die geparkeerd stond in Valkenswaard. Dat gebeurde zaterdagavond omstreeks halfacht tijdens eon gerichte actie van de Eindhovense gemeentepolitie. Aan deze actie werkten ook mee de korpsen uit Valkenswaard, de rijkspolitie van het district Eindhoven en de Belgische rijkswacht.

De opium zat verpakt in 30 pJastic zakjes. Vrijwel op hetzelfde moment waarop waarop de partij opium werd ontdekt werden in een café aan de markt in Valkenswaard drie mannen aangehouden: J. van den B. (31), Th. van P. (21), beiden uit Eindhoven en P. H. (29) zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Gelijktijdig werd in Eindhoven in zijn woning de 28-jarige A. M. aangehouden. Deze vier zijn allen bekenden van de politie. Een van hen, Th. van P., is betrokken geweest bij een bankoverval, terwijl de anderen al geruime tijd werden verdacht van handel in verdovende middelen.

HUISZOEKING

Bij huiszoekingen in Eindhoven vond de politie vier pistolen en een flobert-geweer, alsmede munitie. Het viertal maakte bovendien gebruik van elektronische afluisterapparatuur, waarmee zowel de rijkspolitie als de gemeentepolitie kon worden afgeluisterd. Voor de onderlinge communicatie werd onder meer gebruik gemaakt van walki-talki's kennelijk met de bedoeling de politie te misleiden.

Alle apparatuur is in beslag genomen.

Zondag konden nog twee verdachten worden aangehouden, te weten mej. E. W. (20) en B. deV.(21),beiden uit Waalre. In die gemeente werden in een schuurtje ook twee glazen potten gevonden met 900 gram cocaïne ter waarde van ƒ 8.000.

De zaak kwam al in december jl. aan het rollen. Toen werd in België vijf kilo ruwe opium verhandeld. De Belgische rijkswacht probeerde daar tevergeefs een stokje voor te steken. Bij die gelegenheid werden echter de namen genoemd van de vier verdachten die zaterdag werden aangehouden. de gangen van dit viertal nauwlettend nagegaan. De acties, zaterdagavond in Valkenswaard en in Eindhoven waren nauwkeurig vastgesteld. De politie wist, aldus een woordvoerder, met vrij grote zekerheid dat er een grote partij opium in beslag kon worden genomen. De politie beschikt over voldoende aanwijzingen om met zekerheid te kunnen stellen dat in de komende dagen nog meer aanhoudingen zullen worden verricht. Ook verwacht de politie -een nog grotere hoeveelheid opium in beslag te nemen. Naar de herkomst van de ruwe opium wordt een onderzoek ingesteld.

De aangehouden verdachten weigeren mee te werken aan dit onderzoek. Het is niet duidelijk of er sprake is van een al lange tijd lopende opiumaanvoer naar Nederland. Er zijn volgens de politie nog_veel blinde vlekken. Het onderzoek wordt vanuit Eindhoven voortgezet. Op de voordeur van wethouder Van der Have's woning in Rotterdam-zuid werden zeven kogels afgevuurd. Zes sloegen er in het houtwerk; de zevende ging door een raampje.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Politie neemt kilo's opium in beslag

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 februari 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken