Bekijk het origineel

Gevangenisstraf voor Joegoslavische auteur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gevangenisstraf voor Joegoslavische auteur

Onverwacht zwaar vonnis

2 minuten leestijd

NOVI SAD — De dissidente Joegosikvische schrijver Mihajlo Mihajlov is vrijdag tot zeven jaar gevangenisstraf verooiidedd. In een proces te Novi Sad werd de 48-jarige auteur schuldig bevonden aan het verspreiden van „anti-Joegoslavische propaganda" en samenwerking met vijandige emigrantengroepen-

Voorts bepaalde de rechtbank dat hij na zijn vrijlatifig uit de gevangenis vier jaar niets mag publiceren. De verdedigers van Mihajlov verklaarden dat zij beroep zullen aantekenen. De schrijver die aan een universiteit Russische letterkunde heeft gedoceerd, werd in oktober jl. in zijn 55 woning te Novi Sad aangehouden op beschuldiging van „vijari'iige propaganda", waarop straffen staan van een tot 15 jaar. In de tenlastelegginE; werden vier artikelen genoemd die vorig jaar in de westelijkf; pers en in het Russische emigranter\blad Po.?ev waren verschenen.

Mihajlov, een in Joego.^lavië geboren zoon van emigranren uit WitRusland, was al tweemaal eerder op een dergelijke klacht vervolgl. In totaal heeft hij al bijna vier jaar gevangen gezeten.

Volgens zijn advocaat had hij niet zo'n zwaai- vonnis veiwacht. In Belgrado verklaarde de Amsterdamse hoogleraar in de strafwetenschappen, prof. Mr. C. F. Rüter geschokt te zijn over dit „buitengewoon hai'de vonnis". Hij was als hoofd van een mi?sie van „Amnesty International" naar Joegoslavië gekomen om het proces te volgen. Prof. Rüter zei dat de openbare aanklager zelfs ni'.'t eens gepoogd had te bewijzen dat Mihailov kwaadaardig en onwair over zijn land had geschreven. Toch verklaarde rechtbank in Novi Sad de schrij^/er hieraan schuldig. Prof. Rüter deelde mee dat hij direct naar Londen zou reizen om het dagelijks besiuar van „Amnesty International" ver.slag uit te brengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 maart 1975

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Gevangenisstraf voor Joegoslavische auteur

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 maart 1975

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken