Bekijk het origineel

Fruittelers bang voor te groot marktaanbod

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fruittelers bang voor te groot marktaanbod

Overproduktie van appelen en peren

3 minuten leestijd

UTRECHT — „De enige mogelijikihöild een ediide te maken aan de stmoturöle overproduktie vam appelen en peren in de Europese gemeenschap is een effectieve rooipremieregelHng". Dit zei voorzitter J. L. Nijisten op de ailgemene vergadering van de Nederlandse fruitteHers orgamisatie, vrijdagmiddag in Utreciht.

De heer Nijsten eiste in zijn openingsrede de invoering van zo'n rooipremie met ingang van het seizoen 1975/1976. „Het is een geduchte tegenvaller geweest dat de officieus met ingang van najaar 1974 toegezegde rooipremie plotseling niet door bleek te gaan". Volgens de voorzitter gaan er nu in de Europese commissie weer stemmen op alsnog een rooipremie te geven. „Dat verheugt' ons", aldus de heer Nijsten.

Maar volgens hem zijn daarmee de moeilijkheden voor de Europese markt nog niet verdwenen. „Wanneer wij in de EEG orde op zaken stellen ten aanzien van onze produktle en er Is dan een ongelimiteerde Invoer van hard fruit uit derde landen mogelijk, dan zijn wij nog verder van huis". Volgens de heer Nijsten moeten maatregelen genomen worden die een redelijke bescherming aan de buitengrens van de EEG bieden. VERONTRUSTEND

„Er zijn op het zuidelijk halfrond zeer verontrustende ontwikkelingen. De verwachting is namelijk dat de appelproduktie In de belangrijkste exportlanden van het zuidelijk halfrond over vijf jaar met 50 procent zal zijn gestegen. Daarbij komt dat de export naar het noordelijk halfrond sterk wordt gesubsidieerd", aldus de heer Nijsten. Hij eist dan ook maatregelen die het effect van het zuidelijk halfrond ongedaan maken.

Ook uit het op de vergadering gepubliceerde jaarverslag 1974 van de NFO blijkt de vrees van de fruittelers voor een te groot aanbod op de markt. „Telkens nog dreigen iets grotere dan normale oogsten de markt te verstoren", aldus het verslag. „Dat is bijvoorbeeld vorig jaar gebeurd, toen de markt voor appels en speciaal voor Golden Delicious volkomen Instortte. Een kwantum van bijna 400.000 ton (een gemiddelde Nederlandse appeloogst) werd uit de Europese markt genomen", aldus het verslag.

De Nederlandse appeloogst was In 1974 met 385 miljoen kg bijna 10 procent kleiner dan het gemiddelde van de laatste 10 jaar. De perenoogst van 130 miljoen kg bedroeg vorig jaar bijna 20 procent meer dan het gemiddelde sedert 1964. PROBLEEM

„De uiteenlopende perenoogsten elk Jaar, waarbij de grootste oogst meer dan 3 keer zo groot is als de kleinste oogst, vormen een enorm probleem", aldus voorzitter Nijsten. „Onze wetenschappelijke onderzoekers in de fruitteelt zouden hiervoor op korte termijn een oplossing moeten vinden. Dit is voor de peren vooral belangrijk, omdat prijsvorming ervan in veel sterkere mate door de omvang van de nationale oogst wordt bepaald dan bij de appels".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 maart 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Fruittelers bang voor te groot marktaanbod

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 maart 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken