Bekijk het origineel

Commumsten winnen veld in Zuid-Vietnam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Commumsten winnen veld in Zuid-Vietnam

Districts hoofdsteden veroverd

2 minuten leestijd

SAIGON — In Zuid-Vietnam zijn dindag opnieuw felle gevechten geleverd, waarbij tanks tot op 65 km van de hoofdstad Saigon oprukten en een districtshoofdstad veroverden, zo heeft het opperbevel in Saigon bekend gemaakt. Terwijl de provinciehoofdstad Ban Me-thuot in het zuidelijke gedeelte van het centrale hoogland onder zware aanvallen stand hield, vielen een districtshoofdstad en drie basiskampen van de regeringstroepen verder naar het zuiden in handen van de Noordvietnamezen en de troepen van de voorlopige revolutionaire regering van Vietnam, aldus het opperbevel. Een tweede districtshoofdstad staat bloot aan zware aanvallen en dreigt veroverd te worden.

Het opperbevel verklaarde dat Noordvietnamese troepen gesteund door tanks een aanval uitvoerden op de district'Sstad Tri Tam in de Michelin rubber plantage op ongeveer 65 km ten noorden van Saigon. „Ze drongen tot in het districtshoofd

In Redfern, een voorstadje van Sydney in Australië, werd de ergste regenval in de geschiedenis geregistreerd. Straten veranderden in rivieren zoals u kunt zien. kwartier door vanuit het oosten", aldus een woordvoerder van het opperbevel. De luchtmachtbasis Bien Hoa, 25 km ten noordoosten van Saigon, werd door 35 122-mm raketten getroffen, aldus het opperbevel. Volgens de eerste berichten werden drie personen gewond. In Ran Me Thuot, dat ongeveer 260 km ten noordoosten van Saigon ligt, gingen volgens het opperbevel zes Zuidvietnamess helicopters en een licht verkenningsvliegtuig verloren bij gevechten op een klein vliegveld even ten oosten van de stad. Het opperbevel zei dat 12 Noordvietnamese tanks vernietigd werden bij de gevechten in Ban Me-Thuot — vijf op het vliegveld en zeven voor het stadhuis.

VLUCHTELINGEN

Het opperbevel zei dat op. de luchtmachtbasis Pleiku in de centrale hooglanden 45 raketten werden afgevuurd, waardoor drie soldaten en twee burgers gewond werden en drie vliegtuigen beschadigd. Drie van de strategische belangrijke hoofdwegen in het hoogland, nrs. 14, 19 en 21, zij nog steeds afgesneden en het opperbevel meldde zware gevechten langs hoofdweg 19 die Pleiku verbindt met do havenstad Qui Nonh, 140 km verder naar het oosten. Het opperbevel beweerde dat bij de gevechten aan hoofdweg 19 118 Noordvietnamese militairen waren gesneuveld. Van verliezen aan regeringszijde werd geen melding gemaakt. In het centrale hoogland veroverden -de Noordvietnamese troepen verder het vluchtelingenkamp Buon Hoai, dat ongeveer 10 km ten noordoosten van Thuan Man ligt, een districtsstad die drie dagen geleden op de regeringstroepen werd veroverd. Over verliezen waren, aldus het opperbevel, nog geen berichten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 maart 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Commumsten winnen veld in Zuid-Vietnam

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 maart 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken