Bekijk het origineel

Ontwikkelingshulp werd struikelblok topoverleg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ontwikkelingshulp werd struikelblok topoverleg

Compromis met Suriname over defensie-aankopen

3 minuten leestijd

OEN HAAG — De ontwikkelingshulp is het grootste struikelblok geworden op de Nederlands-Surinaamse topconferentie. De twee landen zijn het niet eens geworden over de omvang, de tijdsduur en de aard van de Nederlandse ontwikkelingssteun aan het onafhankelijke Suriname.

Gisteren - de laatste dag van de onderhandelingen tussen Nederland en Suriname in Den Haag - hebben premier Den Uyl en premier Arron afgesproken dat over de „ontwikkelingshulp-kwestie" op het top-overleg in Paramaribo (14 . 21 mei) spijkers met koppen zullen worden geslagen. „Over de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkelingsmaatregelen zal tijdens het slotoverlcg in mei 1975 worden beslist", zo staat in het protocol, dat vannacht is uitgegeven.

De Nederlandse en Surinaamse standpunten botsten op twee punten: • De omvang en duur van de hulp. De Surinaamse delegatie eist een hulpprogram van ruim zes miljard gulden dat in tien jaar uitgevoerd moet worden. (Dit komt neer op een Nederlandse steun van 600 miljoen per jaar). Dit gaat Nederland veel te ver. De Nederlandse delegatie vindt zes miljard üi vijftien jaar (tot 1990 400 miljoen per jaar) meer dan voldoende. Meer geld kan de Surinaamse economie niet verwerken. Minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) noemde de Surinaamse ontwikkelingsplannen „te ambitieus" en ,,niet realistisch". • De aard van de hulp. Nederland weigert pertinent akkoord te gaan met de Surinaamse eis om vrij te mogen beslissen over de besteding van de ontwikkelingsgelden. Minister Pronk wil een vingertje in de pap houden. Hij wil er op toezien dat de hulp alleen maar'gebruikt wordt voor ontwikkelingspro,iecten. De Surinamers vinden dit „neo-kolonialistlsch".

DEFENSIE-COMPROMIS

Over de omstreden aankoop van helicopters en patrouilleboten hebben Nederland en Suriname een compromis gevonden. De Surinaamse regei"ing kan deze wapenaankopen (kosten ruim 31 miljoen) doen. In de vorm van een extraatje uit de Nederlandse ontwikkelingspot krijgt Suriname dit bedrag „vergoed". Letterlijk is de afspraak: „Bij de vaststelling van het totale bedrag van de ontwikkelingshulp voor de periode na 1975 zal Nederland rekening houden met de reële tegenwaarde (ten bedrage van /31;4 miljoen) van de uitgaven die Suriname voor de aanpassing van de inrichting van zijn defensie noodzakelijk acht.

Beide partijen hebben hun zin gekregen: Suriname kan de patrouilleboten en de helicopters aanschaffen, terwijl Nederland formeel de krijgsmacht van een vreemd land niet financieel steunt. Andere defensie-afspraken zijn: Suriname krijgt „om niet" van Nederland de uitrusting en de kazernes van de Tris (de Nederlandse troepenmacht in Suriname). • Suriname waarborgt de vrije uittocht van alle Nederlandse militairen. • Het militair en burgerlijk personeel van de Tris moet in Surinaamse dienst kunnen overgaan.

Uit de toelatingsregeling van Surinamers in ons land na de onafhankelijkheid zijn de twee landen niet gekomen. Suriname eist „een volledig vrij verkeer van personen", zodat Surinamers zonder hinder Nederland kunnen blijven binnenkomen. De Nederlandse regering stelt zich op het standpunt dat er voor Surinamers na de onafhankelijkheid - net als voor alle andere buitenlanders - verblijfsen arbeidsvergunningen nodig zijn. Wel is Nederland bereid de Surinamers een „voorkeursbehandeling" te geven en voor hen - met toestemming van België en Luxemburg - de visumplicht af te schaffen. De Surinaamse delegatie vindt dit onvoldoende.

Op het topoverleg in Paramaribo zal deze kwestie uitgepraat worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 maart 1975

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Ontwikkelingshulp werd struikelblok topoverleg

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 maart 1975

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken