Bekijk het origineel

Positie zelfstandigen kan oorzaak van kabinetscrisis worden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Positie zelfstandigen kan oorzaak van kabinetscrisis worden

Kruisinga op CDA-vergadering

3 minuten leestijd

Dr. R, H. J. Kruisinga, de fractievoorzitter van de CHU in de Tweede Kamer heeft gisteravond, tipens een CDA-vergadering in Bergen op Zoom verklaard, dat de CHU niet zo gemakkelijk het woord kabinetscrisis in de mond neemt dan de PvdA, PPR en WD hebben gedaan. De CHU zal daar ook terughoudend mee blijven. „Als het tot een kabinetscrisis zou komen, dan zou het ernstig achterblijven van de inkomens in land- en tuinbouw en in het midden- en kleinbedrijf de oorzaak zijn".

Dr. Kruisinga nam op enkele punten duidelijk afstand van de WD. „Ik wil VVD-voorzitter Korthals Altes wel de illusie ontnemen, dat wij bezig zijn het CDA te vormen om VVD, PvdA of welke partij dan ook van dienst te zijn", aldus de politieke leider van de oppositionele CHU.

Hij leverde kritiek op het WDrapport over het landbouwbeleid. Daarin wordt volgens hem teveel de nadruk gelegd op de grote bedrijven. Het rapport ademt veel teveel de sfeer van het overleven van de sterksten.

Dr. Kruisinga wilde overigens niet zeggen hoe zijn partij zich zou opstellen bij een snelle kabinetscrisis. Dan zal de algemene vergadering van de CHU bijeen geroepen worden en do zal moeten uitmaken of de partij in de oppositie moet blijven of niet. We sluiten de WD niet uit en we sluiten de PvdA niet uit.

CDA

Op dezelfde vergadering verklaarde de voorzitter van het CDA prof. dr. P. Steenkamp, dat de nieuwe kandidaatvoorzitter van de KVP het Eerste kamerlid VV. J. Vergeer een overtuigd CDA-man is. Steenkamp leverde indirecte kritiek op de afgetreden voorzitter van de KVP, dr. ir. D. de Zeeuw.

We waren er allemaal met oper ogen en oren bij, toen het CDA in Woudschoten organisatorisch een feit werd. „Dan gaat het niet aan de daar gemaakte afspraken af te doen als een vodje papier", aldus typeerde de CDA-voorzitter de handelwijze van De Zeeuw.

Bij de opbouw van het CDA kiezen sommigen voor de intercity, anderen voor de stoptrein. De intercity gaat het snelst, maar je slaat dan wel wat plaatsen over. Als CDA-voorzitter zeg ilc dat we soms de intercity, soms de stoptrein moeten nemen, aldus prof. Steenkamp.

Hij kondigde aan dat op 23 augustus aanstaande het eerste CDA-congres zal plaatsvinden in Den Haag. Daar zal de programcommissie het beleid van christendemocratische bewindslieden en parlementariër? beoordelen. Hef E erste-Kamerlid W. J. Vergeer, die wordt genoemd als nieuwe voorzitter van de KVP. ,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Positie zelfstandigen kan oorzaak van kabinetscrisis worden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken