Bekijk het origineel

Akzo-leiding ziet voorlopig slechts weinig verbetering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Akzo-leiding ziet voorlopig slechts weinig verbetering

3 minuten leestijd

ARNHEM — „In het eerste kwartaal van dit jaar is ten opzichte van het vierde kwartaal van 1974 nog geen verbetering opgetreden (in het laatste kwartaal van het vorig jaar was het totale bedrijfsresultaat ƒ 113 miljoen negatief en bedroeg de nettowinst nog ƒ 1 mijoen door restitutie belastingen). Voor de chemische vezel-sector verwachten wij pas eind dit jaar een herstel", aldus de heer G. Kraijenhoff, voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo NV, in een toelichting op het verslag over 1974.

Zijn begin mei aftredende „rechterhand" drs. L. H. Meerburg voegde hier aan toe de huidige situatie in de vezelsector zo ernstig te achten dat hij het woord recessie te zacht uitgedrukt vindt. „Ik spreek hier echt van een crisis", zo zei hij. De heer Meerburg zei verder dat in de VS de eerste tekenen van een herstel zijn te bespeuren, maar dat in Europa hiervan nog geen sprake is.

NADRUK
Overigens wees de Raad van Bestuur er met nadruk op niet alle chemische vezels „over een kam te scheren". De omzet van chemische vezels voor textiele toepassingen is vorig jaar gedaald van ƒ 3497 mln. tot ƒ 3386 mln., maar die voor industriële toepassingen is gestegen van ƒ 901 mln. tot ƒ 11b2 mln. „Hierbij valt op te merken", aldus de heer Meerburg, „dat de dalende fase in de textielcylus samen valt met de algemene recessie".
De heer Kraijenhoff meende dat Akzo het in deze sector niet slechter heeft gedaan dan andere producenten. „Maar bij ons is het aandeel van conjunctuurgevoelige produktgroepen veel groter, nl. vorig jaar 43 pct. Een meer gelijkmatige verdeling van het produktenpakket over onze drie hoofdproduktgroepen en een merkbare daling van het relatieve aandeel van de hoofdproduktgroep chemische vezels kunnen wij slechts op een termijn van een aantal jaren verwezenlijken. Samenvattend geloven wij dat 1975 moeilijker zal worden dan 1971", aldus topman Kraijenhoff.

RESULTATEN EN OMZETTEN
Akzo behaalde in 1974 een totale omzet van ƒ 10.761 mln. tegen ƒ 9418 mln. in 1973 wat een stijging met 14 pct. betekent. Het bedrijfsresultaat steeg met 1 pct. van ƒ 764 mln. tot ƒ 772 mln. en de nettowinst ging met 30 pct. omhoog van ƒ 291 min. tot ƒ 380 min. Voorgesteld is per aandeel van ƒ 20 het dividend te verhogen van ƒ 3,80 tot ƒ 4,-. Over 1973 kon desgewenst ƒ 2,60 in contanten dan wel in gewone aandelen worden opgenomen.
De totale omzet van chemische vezels steeg van ƒ 4398 min. tot ƒ 4528 min, terwijl het bedrijfsresultaat daalde van ƒ 390 min. tot ƒ 223 mln. De omzet van de hoofdproduktgroep chemische produkten steeg van ƒ 2595 mln. tot ƒ 3416 mln. en het bedrijfsresultaat van ƒ 168 mln. tot ƒ 317 mln. en de hoofdproduktgroep farmaceutische, consumenten- en overige produkten gaf een omzetstijging te zien van ƒ 2425 mln. tot ƒ 2817 mln., waarbij het bedrijfsresultaat steeg van ƒ 206 mln. tot ƒ 232 mln.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Akzo-leiding ziet voorlopig slechts weinig verbetering

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken