Bekijk het origineel

Saigon steeds verder in het nauw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Saigon steeds verder in het nauw

Bereid tot onderhandelen met VRR?

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De Zuidvietnamese minister van buitenlandse zaken en Saigon's ambassadeur in de Amerikaanse hoofdstad hebben laten blijken dat zij bereid zijn tot onvoorwaardelijke onderhandelingen met Noord-Vietnam en de „Voorlopige revolutionaire regering". In Parijs zou moeten worden onderhandeld over politieke vraagstukken, in Saigon over de zuiver militaire problematiek. De twee Zuidvietnamese gezagsdragers uitten hun bereidheid tot een gesprek tegenover senator John Sparkman, voorzitter van de commissie voor buitenlandse betrekkingen.

Strijdkrachten van de „Voorlopige revolutionaire regering en NoordVietnam hebben inmiddels hevige aanvallen ondernomen op de laatste Zuidvietnamese enclave in het centrale kustgebied Phan Thiet, hoofdstad van de provincie Binh Thoean. Naar verwacht zal de provincie, die 150 kilometer ten oosten van Saigon ligt, spoedig vallen.

Volgens bronnen in Saigon zijn de verbindingen tussen de hoofdstad en vier districten in Binh Thoean verbroken. De defensielinies van het rec geringsleger rond Phan Thiet worden hevig bestookt. De Vietcong en Noordvietnamese legers hebben momenteel 18 van de 44 Zuidvietnamese provincies in handen.

HERGROEPERING

Vanuit Washington is vrijdag gemeld dat zich momenteel zeker 10 Noordvietnamese divisies bevinden in of op weg zijn naar het derde militaire district, waarin Saigon en de elf omringende provincies liggen. Algemeen wordt verwacht dat het nog maar een kwestie van tijd is voordat de Vietvong en Noord-Vietnam hun troepen hergroeperen en een aanval op Saigon ondernemen. Zuidvietnamese functionarissen in de hoofdstad waren vrijdag bitter gestemd over de verwerping van president Ford's voorstel voor 722 miljoen dollar aan militaire hulp door de Senaatscommissie voor de strijdkrachten.

Commando's van d^ VRR hebben donderdagavond met granaten en lichte wapens een militair verbindingscentrum op 8 Icm van het centrum van Saigon aangevallen. Sinds januari hebben de VRR-troepen niet meer een aanval zo dicht bij de hoofdstad uitgevoerd.

TERUGTOCHT

Elders in Zuid-Vietnam hebben de Zuidvietnamese regeringstroepen zich teruggetrokken uit de belangrijke districtsstad Kiem Tan, die op een afstand van 70 km van Saigon ligt. De Zuidvietnamese troepen die gepoogd hebben hoofdweg nummer 1 naar Xuan Loc te heropenen, zijn verder teruggedreven naar Saigon, waardoor het gevaar van een aanval op de grote luchtmachtbasis Bien Hoa en Saigon zelf groter is geworden.

GEEN TWEEDE PHNOM PENH

Generaal Duong van Minh heeft donderdasf een beroep op de Zuidvietnamese president Nguyen Van Thieu gedaan af te treden, voordat Saigon „een tweede Phnom Penh" wordt. Voor Thieu en de zijnen wordt de situatie inderdaad steeds benauwder nu er volgens militaire waarnemers al geregelde Noordvietnamese eenheden op 16 km van Saigon zijn gesignaleerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Saigon steeds verder in het nauw

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 april 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken