Bekijk het origineel

Rotterdamse graanmarkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rotterdamse graanmarkt

Overzicht door fa. A. Makreel

3 minuten leestijd

Het verschijnen van enkele leden der Russische graaninkoopcentrale te Chigago, veroorzaakte direct een ware hausse op de termijnmarkt. Bij nadere informatie bleek dat deze Russen kwamen praten over de slechte kwaliteit van geleverde mais en over verschuiving van oude contracten naar levering der nieuwe oogst. Alles bleek voorlopig een storm in een glas water.
De markt kwam wel op een wat rustiger niveau, doch uiteindelijk zijn de prijzen bij vorige week nog wel flink gestegen. Zo kwam loco en aangekomen Amerikaanse mais hoger af. Laplata mais blijft voor directe levering niet voorbanden. Gewachte posities moesten een zeer hoge prijs opbrengen. De dagheffing op mais bedraagt momenteel ƒ 10,89 per 100 kg.
Gerst en haver bleven onveranderd t e koop met kleine afdoeningen uit loco voorraden. Sorghum kon uit aangekomen boot voor een redelijke prijs worden aangekocht. De lossing in de Rotterdamse haven is momenteel weer normaal; het to.aal te lossen kwantum voor a.s. week is 389.000 ton.
De veekoekenmarkt was ook vaster. Het is moeilijk hier bepaalde oorzaken voor aan te wijzen, maar de algehele stemming veranderde wat en men heeft er mee te maken. Het effect op het aantal zaken is echter niet zo enorm groot geweest. Wel was er een aanhoudende vraag naar loco en gewachte koekproducten, waarbij de opkomende vraag naar cocos wel het meest in het oog sprong. Loco werd zogoed als uitverkocht en de boten stegen snel in prijs. Afladingen worden eveneens Loger aangehouden, maar hiervoor bestond slechts een gematigde interesse.
Voor maisgluten was ook een goede vraag naar directe posities, waardoor de prijzen een aanzienlijke stijging te zien gaven. Afladingen hield men hoger aan, maar er traden meer verkopers dan kopers in de markt om hun winst op oude contracten te kunnen consolideren.
De omzetten in soyaschroot vielen tegen. Wel gaat er wat naar de consumptie en liepen de prijzen in navolging van Noord-Amerika op, maar kopers blijven merendeels terughoudend. Er gebeurden op termijn meest technische afdoeningen. Lijnprodukten waren voor dichterbij wel wat lager te koop; hiervoor is de tijd wel voorbij. Op komende wintertermijnen iraden er echter wel weer kopers in de markt en vroeg men eind deze week al heel wat meer. Van raap, neger en palmpitschilfers is weinig te melden en de prijsverschillen t.o.v. vorige week waren slechts gering.
Tarweriespellets zijn gevraagd, zowel van loco Hollandse partijen als importpellets uit boten. Het aanbod is niet groot en men kon dan ook een goede premie realiseren'. Van zomer en wini'.erposi.ies vraagt men een hogere prijs. Maisvoermeelpellets werden voor loco zogoed als uitverkocht. Boten ontbreken en t.o.v. andere derivaten ligt de prijs erg geschikt. Voor rijstevoermeelpellets moest eveneens meer betaald worden.
Loco lucerne en graspellets doen weer een kleine premie, maar binnen korte tijd zullen de aanvoeren weer groter worden en op juni/november kocht men dan ook voor interessante prijzen.
Tapioca was gevraagd en gewachte boten werden tot hoge prijzen naar binnen- en buitenland verkocht. Dit had zijn invloed op alle andere stomende boten en ook voor afladingen vroeg men heel wat meer. In zeer korte tijd zijn de tapiocaprijzen heel wat hoger gelopen.
De pulpmarkt is stukken krapper geworden. Het aanbod van Hollandse brokjes droogt zeer snel op en ook van andere orgines word niet meer zo veel en vlot geoffreerd. Citrus wordt hierdoor ook duurder, maar is nog in redelijke mate en voor reeële prijzen te koop. Op winterlevering, zowel Hollandse als import brokjes, trokken ook de prijzen wat aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1975

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

Rotterdamse graanmarkt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 mei 1975

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

PDF Bekijken