Bekijk het origineel

Stuur Zuid-Molukkers met vakantie naar Ambon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Stuur Zuid-Molukkers met vakantie naar Ambon

Sago uit het bos, vis uit de zee Indonesische suggestie:

3 minuten leestijd

DEN HAAG — „Indonesia", het blad van de Indonesische ambassade in Den Haag, bevat een suggestie de Ambonnezen die zijn veroordeeld wegens plannen de koningin te ontvoeren, een „verplichte vakantiereis" naar Indonesië, en speciaal naar Ambon te laten maken.

Het blad heeft een beschouwing opgenomen van een niet met name genoemde Nederlander die in Ambon met oude vrienden over de „Republiek Zuid-Molukken" heeft gesproken. Hij komt tot de conclusie dat de RMS-gedachte „bij eigenli.ik niemand" ernstige belangstelling heeft, en verwondert zich „hoe .jongelui in Nederland er toe komen zich over te geven aan misdadige praktijken uit naam van iets dat een volkomen hersenschim is".
„De beste remedie tegen deze ziekelijke geesteshouding zou inderdaad zijn al deze mensen, jong en oud, een vakantiereis naar de Molukken aan te bieden. Zij kunnen zich dan realiseren wat hun houding gekweekt achter de gaskachel in de Hollandse winter door mensen die de volle sociale zekerheid van de Nederlandse samenleving genieten, betekent, wanneer zij zich straks op de Molukken zouden zien geplaatst tegenover de harde noodzaak de sago en vis zelf uit het bos en de zee te halen".

„Een simpele vrijheidsstraf" voor de samenzweerders heeft volgens de schrijver van het artikel geen zin. „Dat kweekt nog meer wrok."

VERBETERING

In wat een hoofdartikel van het blad lijkt, een beschouwing over de betrekkingen tussen Nederland en Indonesië, wordt o.m. gezegd dat in de verhoudingen tussen beide landen, „in het bijzonder sinds 1974" een „duidelijke verbetering" te constateren valt.
De aanpak van het Molukse probleem in Nederland die sinds jaren een wig vormde tussen beide landen, kreeg de nodige aandacht. Dit probleem waarvoor de Nederlandse regering zich geplaatst vindt, blijkt slechte te kunnen worden opgelost met de medewerking van de Indonesische regering". 
De maatregelen die de Nederlandse regering trof ara de vele politiek sociale moeilijkheden, veroorzaakt door de komst van 20.000 oud-KNIL-militairen te boven te komen, „bleken tot mislukkingen te hebben geleid zonder 'de medewerking van Indonesië".

„Hoewel bij de beide regeringen bereids een volledig besef bestaat dat de problematiek der Molukkers een zuiver binnenlandse kwestie van Nederland is, vormde repatriëring van deze bevolkingsgroep de sleutel van het probleem", aldus het blad, dat in dit verband herinnert aan de Nederlands-Indonesische besprekingen „over de uitvoering van dit besluit".

De Indonesische regering heeft de Nederlandse regering weten te overtuigen van de noodzaak, prioriteit te verlenen aan de oplossing van het kernprobleem, het betwiste bestaan van de Republiek Zuid-Molukken. „In de ontwikkeling van de verhouding tussen de twee regeringen is er goede hoop dat de Nederlandse regering een duidelijker standpunt hierin zal innemen. Een actie die voor het land niet slechts verwerpelijk is doch ook het gemeenschapsleven nadeel berokkent, dient noodzakelijk volledig te worden onderdrukt".

POLITIEKE GEVANGENEN

Zonder de ministers Van der Stoel of Pronk met name te noemen — die maandagavond de receptie ter gelegenheid van de Indonesische onafhankelijkheidsdag bezochten — zegt het Wad dat de Nederlandse regering thans „volledig begrip" heeft voor een ander probleem, „dat van nadelige in/vloed ris op de verhouding tussen Nederland en Indonesië", de kwestie van de politieke gevangenen. Dit „in verband met de door de Indonesische regering uitgevoerde nationale opbouw van het land, waarbij de Indonesische regering noodzakelijkerwijs een sfeer dient te kweken die een succes waarborgt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Stuur Zuid-Molukkers met vakantie naar Ambon

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 augustus 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken