Bekijk het origineel

Voorlopig geen graan verkopen naar Sowjet-Unie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voorlopig geen graan verkopen naar Sowjet-Unie

Verenigde Staten

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse minister van Landbouw, Earl L. Butz, heeft donderdag verklaard, dat de Verenigde Staten dit jaar geen nieuwe contracten meer zullen afsluiten voor de levering van graan aan de SowjetUnie voor het geschil om de verscheping van het graan is geregeld.

.„Ik ben van mening, dat het voor ons zowel als voor de Russen goed is, dat wij wachten tot de geschillen met de vakbonden zijn opgelost", aldus Butz in een verklaring voor de Land bouwcommissie van de Senaat.
Senator Henry Bellmon repliceerde: „Het Ziet er naar uit dat wij Meany (de president van de overkoepelende vakbondsorganisatie AFL-CIO) toestaan ons buitenlands beleid te bepalen".
Hoewel rechtbanken aan de Sovjet Unie verkocht is ook verscheept moet worden, verklaarde Butz dat hij nog meer moeilijkheden met de Internationale Vakbond van Havenarbeiders verwachtte.

„Wij zullen zien hoe de zaak er feitelijk voorstaat wanneer er graan moet worden geladen in Amerikaanse of Russische schepen", aldus Butz.

Tot nu toe zijn er alleen schepen van Derde Landen in Amerikaanse havens aangekomen om voor de Sovjet Unie bestemd graan te laden. De Sovjet Unie heeft tot dusver 9,8 miljoen ton graan gekocht dit jaar. Er resteert uit aankopen in 1974 nog een half miljoen ton te verschepen. 
Meany heeft voorspeld dat de grote graanleveranties aan de Sovjet Unie de voedselprijzen in de Verenigde Staten sterk zullen opdrijven. Maar Butz herhaalde donderdag dat de transactie de voedselprijzen in het binnenland slechts met 1,5 procent zouden doen stijgen.

Butz zei dat de onderhandelingen met de vakbonden over beëindiging van de boycot voortduren. Er wordt ook met de Sovjet Unie onderhandeld, en wel over hogere vervoerstarieven. Hogere tarieven zouden tot gevolg hebben dat meer Amerikaanse schepen zouden kunnen worden ingeschakeld bij het vervoer van het graan.

Tot met de vakbonden overeenstemming is bereikt alsmede met de Russen over de tarieven zal de levering van nog eens 8,5 miljoen ton graan aan de Sovjet Unie worden opgeschort, aldus Butz. „De zaak is momenteel te emotioneel geladen", aldus de minister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Voorlopig geen graan verkopen naar Sowjet-Unie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken