Bekijk het origineel

Investeringen Zuid-Afrika en kerkelijk ambt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Investeringen Zuid-Afrika en kerkelijk ambt

Raad van Kerken over:

2 minuten leestijd

AMERSFOORT — De Raad van kerken heeft een groot deel van zijn maandvergadering woensdag in Amersfoort, gewijd aan een gedachtenwisseling over het rapport „het kerkelijk ambt in verband met de viering van de maaltijd des Heren". Voor dit document heeft de interkerkelijke commissie „intercommunie en ambt" getekend.

De raad besloot unaniem de ledenkerken voor te stellen het rapport met voorrang te behandelen en bij de bespreking in de eigen beleidsorganen vertegenwoordigers van de andere kerken uit te nodigen. Dit meldt de sectie publiciteit van de Raad van kerken.

De Raad van kerken heeft verder besloten te gaan praten met de Amro-bank over de morele kanten van de investeringen in Zuidelijk Afrika. In een briefwisseling met de Raad heeft dr. J. van den Brink zich namens de raad van bestuur van de bankinstelling bereid verklaard tot een dergelijk gesprek.

Een delegatie van de Raad van kerken is van plan het gesprek te voeren op basis van het advies „buitenlandse investeringen in Zuidelijk Afrika", dat begin dit jaar aan de Raad is uitgebracht door de sectie internationale zaken.

ONTWIKKELINGSBANK

De Raad van kerken heeft op zijn woensdag in Amersfoort gehouden maandvergadering tevens besloten op te treden als mede-oprichter van de EDCS (Ecumenical Development Cooperative Society, oecumenische ontwikkelingscoöperatie). De raad zal ook als coöperatie tot de coöperatie toetreden, door een minimum aandeel van 500 gulden over te nemen. Dit meldt de sectie publiciteit van de Raad van herken.

Het Centrale comité van de Wereldraad van kerken had op zijn zitting van 1974 in Berlijn besloten deze coöperatieve bank in het leven te roepen, teneinde zijn leden-kerken in de gelegenheid te stellen geld te beleggen in humanitaire projecten in ontwikkelingslanden, die normaliter wegens gebrek aan financiën weinig kans maken van de grond te komen.
Aanvankelijk zou de ADCS haar zetel in Genève krijgen. Gezien de problemen met het verkrijgen van arbeidsvergunningen in Zwitserland, heeft echter het uitvoerend comité van de Wereldraad van kerken besloten de bank in Nederland te vestigen. Momenteel worden, via de Hollandse koopmansbank, met de Nederlandse bank besprekingen gevoerd over de nodige vergunningen. Een van de twee directeuren van de EDCS zal een Nederlander zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Investeringen Zuid-Afrika en kerkelijk ambt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken