Bekijk het origineel

Delen van macht logisch en redelijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Delen van macht logisch en redelijk

Premier Smith van Rhodesië:

3 minuten leestijd

SALISBURY — Premier lan Smith heeft gezegd dat hij het zeer wel voor mogelijk houdt dat zijn land eens een zwarte premier zal hebben en een mulitiradicaal kabinet, maar hij zei er niet bij wanneer dat volgens hem zou kunnen gebeuren.

Hij zei dat het uiteindelijk delen van de macht met de zwarte bevolking van Rhodesië, w.aar een minderheid van 274.000 blanken op dit moment de zwarte meerderheid van 5,7 miljoen mensen regeert, „absoluut logisch en redelijk" is.
„Ik zeg niet alleen dat we dit moeten aanvaarden, ik aarzel niet te zeggen dat ik wens dat dat gebeurt". Smith maakte deze opmerkingen tijdens een 30 minuten durend exclusief interview met de Associated press, dat plaatsvond in zijn kantoer in het centrum van Salisbury. Smith maakte tijdens het gesprek epn ontspannen indruk.

SCHEIDING

„Het is belangrijk ora de Afrikanen bij de zaak te betrekken, hen aan te moedigen een belangrijker rol te gaan spelen". Aldus Smith, die hieraan toevoegde: „Ik houd er niet van over regeringen of ambtenaren te praten met aanduiding van hun huidskleur. Als we dat punt bereiken geloof ik dat we gefaald hebben in onze idealen voor Rhodesië".

„Wij geloven in kwaliteit in tegenstelling tot kwantiteit als ik dat zo mag zeggen. Ons ideaal is te worden geregeerd door de beste mensen die in Rhodesië beschikbaar zijn, onafhankelijk van hun huidskleur, en ik geloof dat we daar van uit moeten blijven gaan".
„In Rhodesië hebben we nu een tijdlang een situatie gehad waarbij de meeste zwarte leiders in een hoekje zitten te mokken, om het zo maar te zeggen, en onder dergelijk omstandigheden is het erg moeilijk hun kwaliteiten te beoordelen en te zien . of het mogelijk is hen al dan niet te gebruiken (voor een multiraciaal kabinet)", aldus Smith.

De premier verklaarde dat Rhodesië een politieke constitutie wil vestigen „die bescherming biedt voor alle bevolkingsgroepen van Rhodesië, ook de minderheidsrassen".

ANC

Hij zei nog steeds van plan te zijn een constitutionele conferentie in Rhodesië te houden met gematigde zwarte leiders en dat als de Afrikaanse Nationale Raad , (ANC) daaraan deel wil nemen, zij welkom is, maar hij kon niet zeggen wanneer deze besprekingen zouden plaatsvinden. Wel verklaarde hij niet optimistisch te zijn over een snelle hervatting.

Op de vraag of hij wacht met de besprekingen tot de ANC nieuwe leiders heeft gekozen zei Smith: „Ik kan geen invloed uitoefenen op de interne organisatie van de ABC. Zoals ik al vele malen heb gezegd, als ze naar de conferentie willen komen, kunnen ze dat doen, maar de beslissing is aan hen".

GUERRILLA

Intussen hebben zaterdag vier rechtse groeperingen in Rhodesië een verklaring uitgegeven waarin zij de arrestatie van alle zwarte nationalistische leiders eisen en de afkondiging verlangen van de staat van beleg in het noordoosten van het land, waar guerrillastrijders actief zijn. 
Met klem wijzen zij onderhandelingen met „op macht beluste zwarte politici" af. De komende week houdt de partij van Smith, de Rhodesische Frontpartij, een congres in Umtali. De groeperingen vragen de afgevaardigden hun eisen te steunen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 september 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Delen van macht logisch en redelijk

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 september 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken