Bekijk het origineel

Grote olievlek voor onze kust

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grote olievlek voor onze kust

Olietanker lek

3 minuten leestijd

DEN HELDER — De Nederlandse kust lijkt gespaard te worden voor een groot olieveld dat stroomt uit een scheur van de Griekse kanker „Pacific Colocotronis". Gistermorgen raakte de tanker, dertig kilometer ten westen van Den Helder lek door het ruwe weer.

Onder de waterlijn stroomt de ruwe olie de zee in. Gisteravond dreef er reeds een olievlek van vijftien bij acht kilometer. Volgens een woordvoerder van het ministerie van waterstaat is het een van de grootste calamiteiten die zich de afgelopen jaren voor de kust hebben voorgedaan.
Onze kust loopt geen gevaar zolang de wind uit zuidelijke richting blijft waaien.

De Pacific Colocotronis was onderweg van Algerije naar Wilhelmshaven met de ruwe olie. De tanker drijft stuurloos en wordt door de wind* in noordoostelijke richting weggezet.

Een zusterschip van de Pacific C, de „Epic Colocotronis", heeft in mei en juni van dit jaar in de Caribische wateren ook moeilijkheden gehad. Het werd toen in alle havens daar geweigerd, omdat het na een brand aan boord onvoldoende zeewaardig was geworden. Tenslotte mocht het bergingsbedrijf Smit en Co. het schip toch in Oranjestad op Aruba lossen.

BESTRIJDING

Het oliebestrijdingsvaartuig Smal Agt heeft gemeld dat de olie als een vrij dunne film over het water ligt. In de tanker zitten aan bakboordzijde twee scheuren. „De platen wapperen wat heen en weer", aldus de kapitein van de Smal Agt. 
De tanker is voor anker gegaan en men heeft de indruk, dat de kapitein niet van plan is de reis voort te zetten. 
Vannacht zal een tanker uit Rotterdam langszij komen om oKe over te nemen. Ook is een Engels oliebestrijdingsvaartuig opgeroepen, dat gestationeerd is in de monding van de Humber. Aan het begin van de avond nam men bij rijkswaterstaat aan dat dit schip dinsdagmorgen omstreeks elf uur ter plaatse zal kunnen zijn.

In de middag is een deskundige van de directie Noordzee van rijkswaterstaat door een helikopter aan boord van de tanker afgezet. De maatschappij waarvan de tanker is, wilde eerst een tankschip van 19.000 ton naar de Pacific Colocotronis sturen, om een deel van de lading over te pompen, maar besloot later een 50.000 ton tanker te zenden om zo veel mogelijk olie over te pompen, zodat de scheuren boven water zullen komen. Hiermee zal gauw twee dagen zijn gemoeid.

Volgens het ministerie zijn er twee tegengestelde berichten over de plaats waar het schip na het leegpompen zal heengaan. De maatschappij heeft gezegd dat het naar Willemshaven zal gaan, de kapitein beweert naar Rotterdam te zullen varen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 september 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Grote olievlek voor onze kust

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 september 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken