Bekijk het origineel

Marokkanen in hongerstaking voor bezit van paspoorten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Marokkanen in hongerstaking voor bezit van paspoorten

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Om de aandacht op hun problemen te vestigen zijn zaterdagavond ongeveer 25 Marokkaanse arbeiders in de voormalige kerk „De Duif" aan de Prinsengracht in Amsterdam in hongerstaking gegaan. Zij eisen van de Marokkaanse consul in de hoofdstad de onmiddellijke uitgifte van nieuwe paspoorten. De actie is georganiseerd door het comité van Marokkaanse arbeiders in Nederland met steun van de Turks-Nederlandse arbeidersvereniging en het buitenlandse arbeiders kollektief.

Het gaat, aldus het comité, in hoofdzaak om Marokkanen, die al lange tijd illegaal in Nederland hebben gewerkt. Zij zouden op grond daarvan in aanmerking moeten komen voor een verblijfsvergunning in het kader van de op 1 november aflopende regularisatie van zich illegaal in Nederland bevindende buitenlandse arbeiders. Maar zij riskeren die verblijfsvergunning niet te krijgen omdat zij geen geldig paspoort hebben, één van de voorwaarden voor regularisatie. 
Wel bezitten de hongerstakers een vals paspoort, dat zij destijds hebben gekocht omdat, volgens het comité, in Marokko wegens de corrupte bureaucratie het voor gewone mensen zonder relaties in de ambtenarij uiterst moeilijk is aan een geldig paspoort te komen.
Met het oog op de regularisatie vroegen de nu in hongerstaking begane Marokkanen en vermoedelijk nog een negentigtal in Amsterdam 'en omgeving verblijvende landgenoten, nieuwe geldige paspoorten bij hun consulaat aan. Volgens het comité liggen de dossiers van de betrokken arbeiders echter nog steeds op het consulaat, hoewel er op alle mogelijke manieren druk op de consul was uitgeoefend om haast te maken gezien de naderende afloop van de regularisatietermijn. 
Hij zou zich steeds hebben verscholen achter traagheid van de ambassade in Den Haag en de instanties in Marokko.

De consul heeft inmiddels wel verklaringen verstrekt waaruit blijkt, dat de betrokkenen een nieuw paspoort hebben aangevraagd. De Amsterdamse vreemdelingenpolitie accepteert zo'n verklaring echter niet als voorlopige vervanging van het paspoort, zo zegt het comité.

De hongerstakers richten zich ook tegen alle onrechtvaardigheden, die naar bun mening nog altijd in de regularisatieregeling zitten, zoals de mogelijkheid hen op korte termijn het land uit te zetten als hun regularisatie-aanvraag in eerste instantie wordt geweigerd. Zij kunnen, aldus het comité, binnen veertien dagen tegen de weigering in beroep gaan, maar dit heeft geen opschortende werking. 
„Dus kan de buitenlandse arbeider na twee weken het land worden uitgezet en moet hij in Marokko de uiteindelijke beslissing afwachten", zo concludeert het comité Daarom wordt voorts geëist regularisatie zonder voorwaarden van iedereen, geen uitzettingen en gelijke rechten voor en behandeling van Nederlanders en legale en illegale buitenlanders.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Marokkanen in hongerstaking voor bezit van paspoorten

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken