Bekijk het origineel

Prijsstijging 10,6%

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prijsstijging 10,6%

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het prijsindexcijfer van de consumptie voor werknemers, gezinnen, zoals het Centraal bureau voor de statistiek dat maandelijks samenstelt.De index op basis 1989 is 100, die loopt van 158,2 midden augustus tot 160,2 midden september. Dit komt neer op een stijging van 1,3 pct., waarom de prijsstijging dit jaar is gekomen op 10,6 procent.

Van de goederen en diensten, waarvoor het CBS geregeld prijsgegevens verzamelt, gaf in september 57 pct. een prijsstijging te zien, met een invloed op het totaal indexcijfer van plus 1,4 pct. Voor een vierde deel is deze stijging toe te schrijven aan kleding, waarvoor de index toenam van 164,8 tot 170,3.
Bij vergelijking van deze twee indexcijfers dient men er rekening mee te houden, dat het augustuscijfer nog uitsluitend op het zomerpakket betrekking had, terwijl in het septembercijfer het zomer- en winterpakket beide voor de helft zijn verdisconteerd.
De stijging van de kledingprijzen is voor ongeveer 25 pct. aan deze pakketwijziging toe te schrijven. Voorts werden prijsstijgingen van vlees en vleeswaren, margarine, eieren, vloeibare brandstoffen, elektriciteit, schoeisel en treintarieven genoteerd.
Voor 16 pct. van de goederen, o.a. voor de alcoholvrije dranken, daalden de prijzen met, een invloed op het totaalindexcijfer van min 0,1 pct. Voor de resterende 27 pct. bleef de situatie ongewijzigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Prijsstijging 10,6%

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken