Bekijk het origineel

Kissinger naar het Verre Oosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kissinger naar het Verre Oosten

4 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Henry Kissinger, vertrekt naar Peking als prelude op het bezoek dat president Gerald Ford later dit jaar aan de Volksrepubliek zal brengen. Het is de achtste keer dat Kissinger de Chinese hoofdstad aandoet, maar sinds zijn laatste bezoek zijn er op het wereldpolitieke toneel enkele zaken fundamenteel veranderd.

Allereerst is daar de Amerikaanse aftocht uit Indo-China, waardoor Kissinger de Chinese leiders voor het eerst kan ontmoeten zonder zich belemmerd te voelen door de oorlogen in Vietnam en Cambodja.
Ten tweede is daar slotverklaring van Helsinki, waarin de Amerikaanse en Sowjet-Russische invloedssferen in Europa in beginsel zijn gestabiliseerd en waaruit hoop wordt geput voor een vreedzame toekomst van dat vroeger door oorlog verscheurde werelddeel.

HELSINKI

China heeft echter een heel andere visie C'p „Helsinki" geformuleerd, volgens welke de Verenigde Staten in dit document bakzeil hebben gehaald voor de Russen. In de Chinese filosofie is Amerika de "defensieve" super-mogenheid en de Sowjet-Unie de „offensieve" wereldmacht. 
Volgens deze dialectiek wordt Moskou in Peking dan ook veel argwanender bekeken dan Washington.

Gezien dit alles is men in Washington Vanzelfsprekend bijzonder geïnteresseerd in een juiste evaluatie van de verhouding missen Moskou en de Volksrepubliek. Volgens Amerikaanse zegslieden zal Kissinger in Peking dan ook trachten uit te vinden hoe de Chinese leiders denken over de recente poging van Moskou het ideologische en machtspolitieke meningsverschil met China bij te leggen.

VRIEND

Op 3 oktober meldde het officiële persbureau Nieuw China de ontvangst van een Russisch gelukstelegram bij de 26ste verjaardag van de Volksrepubliek. In deze op 30 september gedagtekende boodschap, afkomstig van de Opperste Sowjet en de Russische ministerraad, drukte Moskou Peking op het hart dat de Sovjet-Unie „een betrouwbare vriend en bondgenoot" is. 
"De Sowjet-Unie", aldus deze verklaring, is voor normalisering van de betrekkingen en herstel van de vriendschap en samenwerking tussen de twee landen, hetgeen van fundamenteel belang zou zijn voor beider volkeren" Voor zover bekend heeft Peking nog niet gereageerd op deze toenaderingspoging.

In eerste linies komt Kissinger echter naar Peking als wegbereider van Ford, die de dooi zijn voorganger Nixon begonnen geleidelijke verbetering in de betrekkingen wil voortzetten. De bewindsman heeft reeds gewaarschuwd tegen overspannen verwachtingen, door aan te kondigen dat de bezoeken van hemzelf en de president niet zullen leiden tot een Amerikaanse diplomatieke erkenning van de Volksrepubliek.

TIBET

Hoe gevoelig de verhoudingen nog liggen ondanks alle vertoon van vriendelijkheid, bleek nog deze week toen China fel protesteerde tegen een vermeende Amerikaanse schending van het „Sjanghai-communiqué. Washington zou hebben doen blijken dat het Tibet, in 1965 door Peking definitief door Peking binnen zijn invloedssfeer getrokken, in principe beschouwt als een soevereine staat.

Washington heeft dit echter ontkend en gezegd dat Peking het bezoek van een Tibetaanse folkloristische groep, verkeerd heeft geïnterpreteerd. Nog een gevoelig punt dat volgens waarnemers vrijwel zeker bij Kissinger's besprekingen in Peking aan de orde zal komen is de status van „het andere China", Taiwan. Ondanks Chinese pressie in lie richting heeft Washington tot dusver lOg geen aanstalten gemaakt diplomatiek te breken met de erfgenamen van Tsjang Kai-Sjek.

JAPAN

Alhoewel er weinig substantiële resultaten te verwachten zijn wijzen waarnemers erop dat de Chinese leiders hoge Amerikaanse bezoekers recentelijk hebben verzekerd dat zij voor het moment tevreden zullen zijn met „handhaving van het contact" en totstandkoming van persoonlijke banden tussen henzelf en president Ford, die zij nog niet hebben ontmoet. Kissinger blijft tot en met 23 oktober in Peking. Zowel op de heen-, als de terugreis pauzeert hij in Tokio waar hij de Japanse regering uitvoerig zal informeren over het doel en de resultaten van zijn Chinese trip. 
Toen Kissinger naar Peking ging om het eerste bezoek van Nixon voor te bereiden, hadden de Japanners zich erover beklaagd dat zij van deze belangrijke Aziatische ontwikkeling onkundig waren gelaten. Wrijving van deze aard wil Kissinger ditmaal voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kissinger naar het Verre Oosten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken