Bekijk het origineel

Exportbevordering dringend gewenst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Exportbevordering dringend gewenst

Voorzitter FME:

3 minuten leestijd

UTRECHT — De overheid laat de ondernemers in de kou staan als het om export-stimulerende maatregelen gaat. Ons land is voor meer dan de helft afhankelijk van de export. De regering weet dat de export van vitaal belang is voor ons economisch welzijn, maar zij trekt daaruit niet de consequentie dat er dan ook maatregelen moeten worden getroffen om die export te stimuleren.

Dat zei voorzitter K. Prins van de FME, de vereniging van werkgevers in de metaal- en elektrotechnische industrie, maandag in Utrecht bij de opening van de internationale vakbeurs Machevo-milieu '75.

De heer Prins constateert dat de achterstand op andere landen, waar wel allerlei export-bevorderende instanties en faciliteiten in het leven zijn geroepen, steeds groter wordt. Zeker nu in de huidige conjuncturele situatie alle landen vechten voor verbetering van de eigen exportpositie. 
De uitbreiding van het export-financieringsarrangement van de Nederlandse Bank is weliswaar een klein stapje in de goede richting, maar het is nota onvoldoende om onze industrie in staat te stellen de concurrentie op de wereldmarkt adequaat partij te geven, aldus FME-voorzitter Prins.

Qua technische kennis, kwaliteit en levertijd kunnen wij die concurrentie aan. Het ontbreken van exportfaciliteiten plaatst onze industrie echter duidelijk in een ongunstige positie ten opzichte van de exporterende buurlanden, zo zei hij. 
Juist nu er — blijkens de Macro-economische verkenning — in, het komende jaar zo'n groot beroep op de ontwikkeling van onze uitvoer wordt gedaan, zijn export-stimulerende maatregelen meer dan ooit op hun plaats.

ONGUNSTIG

De heer Prins acht het perspectief voor de afzet van machines en apparaten voor de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie en de milieusector op zich niet ongunstig, al is er momenteel wel een zekere aarzeling om te gaan investeren. Hij zei verder dat de fabrikanten van installaties ten behoeve van milieubescherming en ook de gebruikers sterk afhankelijk zijn van de eisen die de overheid aan die installaties stelt. 
Daarom mag van de verschillende overheden worden verwacht, dat zij een duidelijk beleid voeren en dat zij de ondernemingen niet meer zo lang op beslissingen laten wachten. Fabrikanten en gebruikers moeten tijdig en precies weten waar ze aan toe zijn. 
Eenmaal gestelde eisen zullen 
voor jaren moeten gelden en niet steeds mogen veranderen. Bovendien Is het voor bedrijven die milieu-investeringen moeten doen van groot belang dat ze dat kunnen doen onder voorwaarden die vergelijkbaar zijn met die in het buitenland. Anders wordt de concurrentieverstoring nog groter dan ze al is.

Alis voorbeeld van mogelijke concurrentieverstoring noemde hij de wet op de geluidshinder die minister Vorrink in petto heeft. Het ontwerp van wet voorziet in de mogelijkheid tot het instellen van regulerende heffingen en beperkende voorschriften met betrekking tot lawaaiige apparatuur. 
De werkingssfeer van deze maatregelen is in principe niet beperkt tot het gebruik van deze apparaten in Nederland, maar strekt zich ook uit tot de produktie. Voor de exporterende producent beteken- dit, dat hij gedwongen wordt een stuk milieubescherming te exporteren, ongeacht of zijn afnemer dat wil en ongeacht de gevolgen voor zijn concurrentiepositie op de wereldmarkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Exportbevordering dringend gewenst

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken