Bekijk het origineel

'Pas op voor Moskou'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

'Pas op voor Moskou'

Mao ontbiedt Kissinger

1 minuut leestijd

PEKING — Partijvoorzitter Mao heeft dinsdag de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Kissinger, ontvangen en volgens diplomatieke kringen, de Verenigde Staten gewaarschuwd tegen de gevaren van hun ontspanningspolitiek met de Sowjet-Unie.Volgens genoemde kringen had Mao gezegd, dat de Sowjet-Unie agressief is in West-iEuropa en Azië en dat ontspanning de Verenigde Staten geen goed zou doen.

Mao ontbood Kissinger onverwacht terwijl deze besprekingen voerde met vice-premier Teng Hsiao-Ping en minister van buitenlandse zaken, Tsjiao Koean-Hoea. 
De Amerikaanse minister was niet in staat een receptie bij te wonen die hij aanbood voor 2.000 gasten.

Volgens diplomaten zou Mao door Kissinger plotseling te ontbieden niet alleen de nadruk hebben willen leggen op het belang van de Amerikaans-Chinese betrekkingen maar ook zijn ongenoegen hebben willen uiten over de Amerikaanse ontspanningspolitiek met betrekking tot Moskou.

George Bush, de Amerikaanse liaison officier in Peking en Winston Lord, speciaal medewerker van Kissinger waren bij het gesprek aanwezig..

Over een eventuele ontmoeting van Kissinger met premier Tsjoe en Lai is nog niets meegedeeld. Volgens berichten is Tsjoe ernstig zoek. De afgelopen weken heeft hij geen buitenlandse bezoekers ontvangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

'Pas op voor Moskou'

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken