Bekijk het origineel

China-bezoek eindigt in vrij kille atmosfeer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

China-bezoek eindigt in vrij kille atmosfeer

Kissinger weer op weg naar huis

3 minuten leestijd

PEKING - De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Henry A. Kissinger heeft donderdag verklaard, dat de besprekingen die hij in China heeft gevoerd „bevredigend" zijn verlopen. Het bezoek werd echter in een vrij kille atmosfeer beëindigd. Op zijn terugreis naar Washington maakt Kissinger een tussenlanding in Tokio, waar hij verslag uitbrengt aan premier Miki van Japan.

Bij een toast die hij uitbracht tijdens het banket dat hij de Chinese leiders aanbood zei Kissinger dat eigenbelang en niet vriendschap, de boventoon voert bij de betrekkingen tussen Peking en Washington.

„Wij hebben ons isolement van elkaar verbroken op grond van ons nationaal belang", aldus Kissinger „en wij zullen onze betrekkingen voortzetten met respect voor de wederzijdse gezichtspunten met betrekking tot ons nationaal belang".

KOEL

Zijn Chinese ambtgenoot Chiao Kuan-Hua antwoordde al even koel. „Onze besprekingen", zo zei hij, „hebben ons in staat gesteld een duidelijker beeld te krijgen van elkaars gezichtspunten, Dit is nuttig".
Een van de doelstellingen van Kissinger's bezoek aan China was de Chinese leiders ervan te overtuigen dat zij de Amerikaanse ontspanningspolitiek - oftewel betere betrekkingen met de Sowjet-Unie - moeten aanvaarden.

Hij koesterde echter geen grote illusies over een plotselinge ommezwaai van voorzitter Mao Tse-Tung en vice premier Teng Hsiao Ping nadat zij nog onlangs publiekelijk hun afkeuring over de Amerikaanse politiek ten aanzien van de SowjetUnie hebben uitgesproken.

Naar aanleiding van het bezoek van minister Kissinger aan Peking is door een vooraanstaand lid van zijn gezelschap, op weg naar Tokio, donderdag gezegd dat de onrust van de Chinezen over ontspanning tussen de VS en de Sowjet-Unie wijst op de te Peking gevoelde noodzakelijkheid het leiderschap daar te versterken door zowel met beslistheid tegen Washington als tegen Moskou op te treden. 
Bij al zijn vorige (zeven) bezoeken had Kissinger reeds vernomen over die onrust, de ontspanning tussen de twee „supermachten" betreffend, maar deze keer was die houding extra duidelijk onderstreept, aldus de zegsman.

VISIE

Hij was van oordeel dat: 
• Het een werkelijke reden heeft de Sowjet-Unie te vrezen en een mogelijke aanval door dat land te duchten. 
• Ontspanning een gevaar voor China betekent omdat het de Amerikaanse vastbeslotenheid zich tegen het Sowjet-expansionisme te verzetten, mocht aantasten waardoor Moskou meer de kans krijgt tegen Peking op te tornen. 
• Dat de Chinezen ook vinden dat Vietnam, Watergate en andere „Amerikaanse problemen" Washington hebben verzwakt en daarmee zijn vermogen krachtige internationale beloften te kunnen waarmaken.

MAO

Daarom zou Peking publiekelijk de ontspanning tussen de twee grote landen kritiseren om de lieden van het Amerikaanse Congres en anderen die anti-sowjet zijn bij hun aanvallen te ondersteunen. Kissinger zou niet bijzonder bezorgd zijn geweest over deze Chinese poging tot bemoeienis met het Amerikaanse beleid omdat dit er niet veel invloed op zou kunnen uitoefenen, aldus de zegsman.

Deze meende nog dat minister van buitenlandse zaken Tsjoe en -Lai die thans 77 en al jaren ziek is, vermoedelijk niet meer het ziekenhuis zal uitkomen. Mao is nu 81 jaar maar het was was opgevallen dat de oude heer nog bijzonder levendig was, precies wist wat er gaande en nog steeds duidelijk „de man aan het roer", was.
De man die thans in Peking belast was met de leiding van de zaken van dag tot dag was de vice-premier Teng Hsiao Ping, die 71 jaar oud is. „In rangen lager dan hem zijn nog geen anderen van merkbare invloed op het toneel verschenen", aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

China-bezoek eindigt in vrij kille atmosfeer

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken