Bekijk het origineel

CH wil PvdA-hulp in het parlement

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CH wil PvdA-hulp in het parlement

Voor heter kabinetsbeleid

2 minuten leestijd

HILVERSUM — CH-fractievoorzitter Kruisinga hoopt, dat de PvdA-fractie in de Tweede Kamer de CHU zal steunen om het kabinet-Den Uyl op een aantal punten te dwingen tot een beter beleid.

In de Vara-radiorubriek „In de rooie haan", toonde de CH-fractievoorzitter zich zaterdag voorstander van een nieuw beleid, in het bijzonder voor de bejaarden, de middenstand en de landbouw. Hij noemde de inkomensdaling bij de middenstand „nog nooit zo groot als onder het kabinet-Den Uyl".

In het radiodebat verweet de PvdA-fractievoorzitter Van Thijn de CHU een
lastercampagne tegen het huidige kabinet. 
De CH, aldus de heer 
Van Thijn, schrikt niet terug voor een stuk polarisatie waar de liefhebbers hun vingers aan kunnen aflikken. Hij vroeg zich af welke gevolgen die - naar zijn mening „niet kieskeurige, onbillijke en onrechtvaardige" - opstelling zal hebben voor de plaatsbepaling van de CHU in de politiek.

Volgens dr. Kruisinga wordt het huidige beleid gekenmerkt door „veel woorden en geen daden". Van de gedane beloftes en toezeggingen is, zo zei hij, niets terecht gekomen. Hij bekritiseerde het milieubeleid, het onderwijsbeleid en verweet het kabinet niet te willen luisteren naar uitspraken van de Kamer.

Hiertegenover stelde drs. Van Thijn dat op het terrein van de collectieve voorzieningen het regeerakkoord Keerpunt in essentie wordt uitgevoerd. De daarin aangegeven beleidspunten met betrekking tot de solidariteit met de lagere inkomensgroepen, de ontwikkelingssamenwerking, de bezuinigingen op defensie, het welzijn en het onderwijs, worden „overeind" gehouden, dwars door alle economische moeilijkheden heen.

Drs. Van Thijn wees nog op de onder het kabinet-Den Uyl in gang gezette veranderingen in de machtsverhoudingen. Hij noemde: de grondpolitiek de democratisering van het bedrijfsleven en de greep op investeringen. 
Wij willen deze punten hard maken, aldus Van Thijn, die zei een eventuele kabinetscrisis op een van deze punten niet uit te sluiten.

DEMOCRATISERING

Later in de uitzending toonde de heer Van Thijn zich voorstander van het NW-NKV-standpunt met betrekking tot de bedrijfs-democratisering. 
Ook volgens hem zal de ondernemingsraad-nieuwe-stijl moeten bestaan uitsluitend uit gekozen leden van het personeel. Dr. Kruisinga zei in dit opzicht de CNV-lijn te willen volgen.
De beide politici trokken aan het slot van de uitzending dezelfde conclusie: bij de recente algemeen politieke beschouwingen in de Tweede Kamer is de CHU verder van het kabinet af komen te staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

CH wil PvdA-hulp in het parlement

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 7 Pagina's

PDF Bekijken