Bekijk het origineel

Met hart en nieren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Met hart en nieren

4 minuten leestijd

Elk slachtdier levert behalve „spiervlees" ook organen, zoals lever, nier, hart, tong, zwezerik en hersenen, In de Nederlandse keuken zijn deze organen niet zo populair, terwijl ze wat voedingswaarde betreft bijzonder waardevol zijn.

Helaas hebben lever, nier, zwezerik en hersenen een hoog gehalte aan cholesterol. Omdat deze stof in verband wordt gebracht met 't ontstaan van hart- en vaatziekten, wordt aanbevolen deze organen niet vaker dan 1 maal per 14 dagen op het menu te zetten.

Hart bevat echter beduidend minder cholesterol, is erg mager en niet duur. Verwerkt in gemengde gerechten is het een goed en goedkoop stuk vlees. Varkenstong is veel minder duur dan kalfs- en rundertong en met een pittige saus zeer smakelijk. Bovendien krijgt u een bijzonder geurige bouillon van de tong!
Lever is het meest gegeten orgaanvlees. Bak het niet te lang, dan wordt het taai en droog. 

• Niertjes op Franse wijze

3O0 g nieren, 40 g boter of margarine, 40 g bloem, 4 dl (kippen)bouillon, 1 dl madeira, nootmuskaat, peper, zout, 2 eetlepels (koffie)room.

Breng de nieren in ruim water met zout aan de kook. Spoel ze goed af en snijd ze in plakken. Bak ze in de helft van de boter of margarine bruin. Doe de rest van de boter of margarine erbij. Roer de bloem erdoor, voeg de (kippen)-bouillon In gedeelten toe en breng het geheel steeds roerend aan de kook. Schenk de madeira erbij en kook de saus 7 minuten door. Maar Maak saus af met (koffie)room, nootmuskaat en peper.

Geef de niertjes met in kippenbouillon gekookte rijst. Bak de rijst eventueel eerst voor, in 2 eetlepels boter of margarine en kook de rijst dan in 15 minuten gaar. Geef er een frisse salade bij. 

• Venetiaanse lever

300 g varkenslever, 4 grote uien, 1 eetlepel boter of margarine, bloem, peper, zout, olie.

Leg de lever 1 uur in het vriesvak en snijd er flinterdunne plakken van. Snijd de uien in ringen. Bak ze op een zacht vuur in 30 minuten lichtbruin in de, boter of margarine. Haal de plakjes lever even door de bloem. Schroei ze 1 minuut in de hete olie. Leg ze op een schotel op de gebakken uien. Bestrooi het geheel met peper en zout. Geef de Venetiaanse lever bij rode bietjes en aardappelpuree. 

•  Varkenstong in zoetzure saus

2 varkenstongen, bouquet garni, foeli, stukje laurierblad, 2 uien, 2 eetlepels olie, 1 blikje tomatenpuree, 5 eetlepels azijn, 1 1/2 "dl rode wijn, 1 dl water, 2 eetlepels suiker, zout, 2 laurierbladen, 2 eetlepels rozijnen, 300 g appels.

Was de varkenstongen., Zet ze op met water, zout bouquet garni, foeli en laurier en kook ze 30 minuten. Pel de tongen en snijd ze in schuine plakjes. Maak de uien schoon, snijd ze in ringen en bak die in de olie lichtbruin. Voeg de tomatenpuree, azijn, rode wijn, water, suiker, zout, laurierbladen en rozijnen toe. Laat de saus plm. 15 minuten zachtjes koken. Snijd de geschilde appels in reepjes en kook ze met de saus nog plm. 5 minuten mee. Geef de varkenstong met witlof en gebakken aardappelen. Maak van de bouillon een lekkere soep.

• Kongpot-Jongol (Vietnamese niertjes)

voor de marinade: 3 eetlepels ketjap (asin), 2 eetlepels bruine suiker, 1 ui, '2 teentjes knoflook, gemberpoeder, peper, (vetsin), 300 g nieren, zout, 2 kleine paprika's, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel aardappelmeel of maïzena.

Maak een marinade van de ketjap, bruine suiker, kleingesneden ui en knoflook, gemberpoeder, peper (en vetsin). Breng de gewassen nieren in ruim water met zout aan de kook en spoel ze weer af. Snijd de nier in dunne plakjes. Laat ze plm. 20 minuten marineren. Snijd de schoongemaakte paprika's klein. Bak de nier en de paprika in de hete olie.
Voeg de marinade en plm. 2 dl water erbij en warm hem goed door. Bind de saus met het aangemengde aardappelmeel of maïzena. Geef de niertjes met macaroni en preisalade van ringetjes prei met een saus van olie, azijn, peper en zout.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Met hart en nieren

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken