Bekijk het origineel

EEG-landbouwministers vinden beleid goed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EEG-landbouwministers vinden beleid goed

3 minuten leestijd

LUXEMBURG — De landbouwminister van de EEG hebben donderdag in Luxemburg een lijst van stellingen opgesteld die op 1 en 2 december aan de Europese topconferentie in Rome zal worden voorgelegd. Die stellingen bewijzen dat de landbouwministers in de loop van de jaren een juist beleid hebben gevoerd. Daarmee ondernemen de ministers, die woensdag en donderdag de Europese landbouwbalans bespraken, als het ware een tegenaanval tegen de kritiek die in het afgelopen jaar, door de regeringen van enkele lidstaten, op het Europese landbouwbeleid is geuit.

De president van de raad, de Italiaanse minister Marcora, heeft nog even met de gedachte gespeeld de staatshoofden en regeringsleiders in Rome een vragenlijst over het landbouwbeleid voor te leggen. Al zijn collega's wezen dat echter nadrukkelijk van de hand. 
Met de lijst van stellingen willen de landbouwministers de staatshoofden en regeringschefs als het ware dwingen te erkennen dat zij in grote trekken akkoord zijn gegaan met de tot dusverre gevoerde gemeenschappelijke landbouwpolitiek.
De stellingname die de ministers na twee dagen bereikten bewijst, zo wordt het door waarnemers uitgelegd, dat de landbouwministers, die altijd al een „besloten club van vakgenoten" vormden, geen inmenging in hun beleid duiden, noch van ministers van Buitenlandse zaken, noch van staatshoofden of regeringschefs.

Natuurlijk werd tijdens de twee dagen in Luxemburg wel kritiek op het landbouwbeleid gehoord. Verschillende aspecten van het beleid behoeven verbetering, maar daar kan aan gewerkt worden. 
Het voornaamste is dat alle ministers in grote trekken het landbouwbeleid fundamenteel goed noemen. 
Zelfs de Westduitse minister Ertl (Duitsland heeft steeds het duidelijkst tegen de hoge kosten van het beleid gefulmineerd) kon instemmen met de stelling dat de kosten van het beleid als „een redelijke verzekeringspremie voor een goede voorziening in de gemeenschap gezien kunnen worden".

Het is de ministers tijdens hun tweedaagse beraad in Luxemburg overigens wel duidelijk geworden dat het landbouwbeleid bij het grote publiek niet altijd goed overkomt. Enkele zaken blijken „volstrekt onvertaalbaar", zo hoorden de ministers van hun Britse collega, Williams, de vrouwelijke minister voor consumentenzaken van het Verenigd Koninkrijk, die speciaal voor deze gelegenheid naar Luxemburg was gereisd.
De overschotten in de EG die soms op psychologisch onverantwoorde wijze (bijvoorbeeld naar de Sovjetunie) worden afgezet, het uittrekken van hoge subsidies om overtollige produktie op de wereldmarkt af te zetten enz., zijn allemaal zaken die moeilijk aan het publiek te „verkopen" zijn, aldus mevrouw Williams.
Ook daarom al moet het beleid bijgeschaafd worden. De grondslagen ervan mogen echter niet veranderen en het is volstrekt ondenkbaar dat het landbouwbeleid ingeperkt zou worden door de kosten ervan aan een plafond te binden, aldus de landbouwminister.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

EEG-landbouwministers vinden beleid goed

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 oktober 1975

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken