Bekijk het origineel

Palestijnen winnen politieke invloed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Palestijnen winnen politieke invloed

EEG moet PLO erkennen Waarnemers bij FAO

2 minuten leestijd

CAIRO — De lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) hebben het dringende verzoek gekregen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie te erkennen als een politieke eenheid, als zij tenminste economische samenwerking wensen met de Arabische landen.

De assistent secretaris-generaal van de Arabische Liga voor Economische Aangelegenheden, Mohamed Sabra, zei tegenover journalisten: „Als de Europese zijde goede resultaten van de dialoog met de Arabieren wil dan zou er een initiatief genomen moeten worden tot erkenning van de Palestijnse eenheid".
„De Arabische zienswijze is duidelijk. De politieke kant kan niet worden gescheiden van de economische samenwerking", aldus Sabra.

Sabra, een Jordaniër, waarschuwde dat „Als de Arabieren wanneer dan ook menen dat de Europese kant probeert de politiek van de economische aangelegenheden te scheiden dan is de dialoog gedoemd tot falen".

SAMENWERKING

Volgens Sabra hebben de Arabische Liga en andere gespecialiseerde commissie en studie voorbereid over Euro-Arabische samenwerking die zal worden besproken tijdens een vergadering die op 22 november gepland is in Aboe Dhabi, aan de Perzische Golf.

FAO

De voedsel- en landbouworganisatie van de VN (FAO), waarvan 131 landen deel uit maken, heeft zaterdag besloten de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) als waarnemer toe te laten op haar drie weken durende tweejaarlijkse conferentie in Rome.

Volgens de conferentiekringen had de PLO in een brief aan de organisatoren om de waarnemersstatus geraagd. In een kort debat verzetten alleen Israël en de V.S. zich daartegen.

Israël noemde de PLO „moordenaars". De V.S. onderstreepten dat de PAO een a-politieke organisatie is. De Amerikaanse afgevaardigde zei dat de rol van de PAO om te helpen de honger in de wereld te bestrijden „in gevaar zou komen als de organisatie afgeleid wordt van haar taak". 
Er werd niet formeel over de toelating gestemd. De voorzitter van de conferentie, Mansour Rouhani van Iran, zei dat het verzoek was aanvaard omdat er zo weinig verzet was. De conferentie aanvaardde ook afgevaardigden van een groep Afrikaanse Bevrijdingsbewegingen als waarnemers.

Enkele dagen geleden zeiden de V.S. plannen te hebben voor het verlaten van de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève. De Amerikaanse afgevaardigde in Rome wilde niet zeggen of Amerika nu ook het voornemen heeft uit de FAO te treden. 
Verzet van de kant van de V.S. tegen toelating van de PLO weerspiegelt op geen enkele wijze een gebrek aan belangstelling jegens de rechtmatige belangen an het Palestijnse volk, zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 november 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Palestijnen winnen politieke invloed

Bekijk de hele uitgave van maandag 10 november 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken