Bekijk het origineel

NIEMANDSLAND TUSSEN NAMIBIË EN ANGOLA

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NIEMANDSLAND TUSSEN NAMIBIË EN ANGOLA

Incidenten in grensgebied

2 minuten leestijd

WINDHOEK — Een zes kilometer brede strook niemandsland tussen de grens van Zuidwest-Afrika (Namibië) en Angola wordt momenteel ontruimd naar aanleiding van een incident tussen Zuidafrikaanse troepen en guerrillastrijders vorige week.

De in het grensgebied wonende Afrikaanse bevolking wordt dieper Zuid-West Afrika ingestuurd voor hervestiging. Jannie de Wet, commissaris-generaal voor Zuid-West Afrika, verklaarde maandag in Asjikatl, de hoofdstad van Ovambo-reservaat in het grensgebied, dat de Kwanyama stem de autoriteiten heeft verzocht de stamleden meer in het binnenland te laten wonen in verband met de incidenten in het gebied. 
Zondagavond maakte het leger in Pretoria bekend dat vorige week een soldaat is gedood toen guerrillastrijders een Zuidafrikaans legerkamp bestookten. In dit gebeid komen herhaaldelijk incidenten voor tussen Zuidafrikaanse strijdkrachten en gewapende infiltranten van SWAPO (de Zuid-West Afrikaanse volksorganisatie). Volgens een communiqué zijn bij een tegenactie 10 guerillastrijders gedood.

ANGOLA

Het Volksfront voor de bevrijding van Angola (MPLA) is van plan een grootscheeps offensief te beginnen tegen de FNLA- en tlNITA-troepen, die de Angolese hoofdstad Loeanda hebben ingesloten. Dit heeft het Zuidafrikaanse dagblad de Johannesburg Star maandag gemeld.

De MPLA heeft toegegeven dat de situatie voor de MHLA ten zuiden Van de hoofdstad er zeer slecht uitziet. De MPLA-troepen hebben zich hier moeten terugtrekken voor de oprukkende pantsercolonne onder leiding van blanke huurlingen. De MPLA heeft zeven steden moeten prijsgeven.

Dagelijks worden in Loeanda Russische wapens, waaronder 120 mm raketten, pantserwagens, mortieren en luchtafweergeschut aangevoerd. Volgens de Johannesburg Star wordt het Cubaanse contingent, dat uit naar schatting 3000 manschappen bestaat, versterkt. 
De Cubanen trainen MPLA-soldaten in het omgaan met geavanceerde wapens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 november 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

NIEMANDSLAND TUSSEN NAMIBIË EN ANGOLA

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 november 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken