Bekijk het origineel

D'66 denkt na over toekomst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

D'66 denkt na over toekomst

2 minuten leestijd

LEIDEN — Als de politieke partij D'66 zich niet opheft, maar blijft bestaan, zal volgens tweede-Kamerfractievoorzitter Terlouw, minister Gruijters, de staatssecretarissen Brinkhorst en Zeevalking, D'66-voorzitter Ten Brink, Tweede-Kamerlid Van Mierlo en oud-staatssecretaris Glastra van Loon de volgende strategie nodig zijn:

 Geen regeerakkoord voor de volgende periode (omdat de partij momenteel praktisch geen macht heeft). 
• Het regeren met de PvdA niet schuwen als voldaan wordt aan nog te formuleren voorwaarden (voor of na de verkiezingen). 
• Niet regeren met de VVD (omdat deze partij niet modem-liberaal, maar conservatief is). 
• Bij terechtkomen in de oppositie volstrekt onafhankelijk blijven. Fractievoorzitter Terlouw heeft deze strategie zaterdagmorgen ontwikkeld op het congres van D'66 te Leiden, belegd voor het nemen van nadere besluiten over het voortbestaan. 

Dr. Terlouw zei het juist te vinden, dat het hoofdbestuur van de partij thans-alle opties voor de toeflcomst wil opehihoüden. Maar als een politieke partij zich aan de kiezers presenteert moet voldaan worden aan voorwaarden: iets wezenlijks bieden dat andere partijen niet hebben, aan een redelijke hoeveelheid kiezers die aan het wezenlijke behoefte hebben, en dan een redelijke kans hebben dat het gebodene voor het voetlicht komt. aldus, dr. Terlouw.

D'66-voorzitter Ten Brink heeft, gepoogd een gebaar te maken in de richting van die leden van zijn partij, die voorstander zijn van het onderzoeken van samenwerking met andere groeperingen, mét name het DAC (Democratisch Actie Centrum). Het gebaar moest er toe leiden, dat de groep, met onder andere de Tweede-kamerleden Nypels en Nooteboom, zou besluiten zijn resolutie over het onderzoeken van samenwerking met andere groeperingen en personen in te trekken.

Het congres van D'66 nam drie resoluties in bespreking, een van het hoofdbestuur van D'66 (in het vierde kwartaal van volgend jaar beslissen over de toekomst van de partij), een van een groep rond oud-staatssecretaris Glastra van Loon (nu reeds al het mogelijke doen om deelneming aan de komende, kamerverkiezingen open te houden en in september 1976 beslissen over de toekomst) en die van de groep-Nypels.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 november 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

D'66 denkt na over toekomst

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 november 1975

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken