Bekijk het origineel

Confessionelen moeten optreden als een partij in Kamer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Confessionelen moeten optreden als een partij in Kamer

Ontwerp-resolutie voor AR-partijraad

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het voorstel van de ARP-fractie als zouden de drie confessionele fracties in de Tweede Kamer moeten optreden ais één partij, Iran in belangrijke mate bijdragen aan de totstandkoming van één CDA-lijst. Overeenkomst op hoofdpunten van het beleid van drie partijen in deze kabinetsperiode is nodig om op geloofwaardige wijze met een gemeenschappelijke lijst uit te komen.

Dit staat in de ontwerp-resolutie voor de vergadering van de Partijraad van de Anti revolutionaire partij op 13 december. Het bestuur van de AR heeft deze ontwerp-resolutie vrijdag in zijn vergadering vastgesteld.

In de ontwerp-resolutie wordt hel betreurd dat er een verschil van mening is gebleven tussen de drie partijen ten aanzien van het functioneren van de grondslag voor de vertegenwoordigers van het CDA. Dit verschil van mening mag echter geen beletsel vormen voor het tot stand komen van een lijst, aldus het bestuur.

Ook herinnert het bestuur in de resolutie aan de afspraak dat de besluitvorming voor een lijst tot stand dient te komen volgens de afgesproken procedure en het wijst erop dat een politiek samengaan van de drie christen democratische partners gedragen dient te worden door eenheid in het politiek bestel. Dit moet tot uitdrukking komen, aldus het bestuur in een gezamenlijk programma van uitgangspunten en in een gemeenschappelijk politiek werkprogramma.

KRUISINGA

In een commentaar op de ontwerpresolutie van de AR-partijraad zegt dr. Kruisinga, CHU-fractievoorzitter in de Tweede kamer, dat het advies van het ARP partijbestuur afwijkt van hetgeen KVP, ARP en CHU 30 en 31 oktober waren overeengekomen. 
De formulering van het ARP-partijbestuur was in dat akkoord afgewezen en de CHU betreurt, dat de ARP daar nu juist voor kiest. 
De afspraak was juist gemaakt om de AR tegemoet te treden. Wij wilden de beginseldiscussie 13 december definitief afsluiten. Er moet een keer een eind aan komen. Maar in de ARP-resolutle Is die, mogelijkheid nu toch weer opgenomen, aldus dr. Kruisinga.

De ARP-partijraad moet 13 december definitief beslissen. Gelet op de stemverhouding binnen het AR-partijbestuur (18 tegen 16) bestaat de hoop, dat de ARP positief zal willen beslissen, meent de heer Kruisinga.
De 16 partijbestuurders stemden voor een formulering in overeenstemming 
met de afspraak tussen ARP, KVP, en CHU. De CHU hoopt, dat de AR-partijraad die afspraak wil volgen, aldus dr. Kruisinga.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 december 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Confessionelen moeten optreden als een partij in Kamer

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 december 1975

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken