Bekijk het origineel

Navarro wil toch naar „Spaanse democratie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Navarro wil toch naar „Spaanse democratie"

Regeringsverklaring nieuw kabinet:

3 minuten leestijd

MADRID — De eerste Spaanse regering na het Francotijdperk is van plan de burgers van het land te betrekken bij het hervormen van het regiem naar een „Spaanse democratie" die dichter bij het Westerse model komt. Ze doet tevens het aanbod samen te werken bij de defensie van de Wiesterse wereld.

Dit blijkt uit een 850 woorden tellende verklaring die maandagavond Is uitgegeven na de eerste zitting van het kabinet van premier Navarro. Het kabinet wan 20 man werd zaterdag beëdigd. Die verklaring, die begint met een eerbewijs aan de overleden generaal Franco, bevart slechts globale hoofdlijnen van de doelsteUingen die de regering voor ogen staan. Details wordeji ndet gegeven. Wel wordt de mogelijkheid uitgesloten van een abrupte breuk met het door Franco gevestigde systeem.

HERVORMING

,J)e regering is van plan vast te houden aan de oprichting van en Spaanse democratie die ndet kan worden aangetast door een totalitaire bedreiging", aldus de verklaring. „Om verbeteringen en hervormingen te bewerksitelljgrai acht de regering de huidige aanwezigheid en deelname noodzakelijk van de burgers en 'sociale organisatieSi zonder onderscheid of privileges". In wellicht de meeste specifieke verwijzing naar een voorgenomen hervorming zegt de verklaring dat „het verbreden van de vrijheden en de burgerrechten, speciaal het recht van vereniging en de hervorming van de vertegenwoordigende Instellingen ter vergroting van hun basis, met speciale prioriteit zal worden bezien". Het recht van vereniging omvat de vorming van politieke partijen, en tot de vertegenwoordigende instellingen behoort de Cortes, het Spaanse parlement. Tot nu toe is de enige toegestane politieke partij de door Franco gevormde rechtse Nationale Beweging. In de Cortes worden slechts 104 van de 561 afgevaard'igden direct door de burger gekozen. Volgens de verklaring zullen deze twee hervormingen Spanje's gerechtelijke een politieke opstelling „meer in overeenstemming brengen met de Westerse gemeenschap".

EENHEID

Verwijzend naar de Baskische, Catalaanse en andere onafhankelijkgezinde gebieden zegt de regering dat „de eenheid van Spanje versterkt zal worden door de institutionele erkenning van ai zijn regio's en in het algemeen van lokale autonomieën". ïlaar de regering zal niet samaiwerken met degenen die „democratische orde" niet aanvaarden, een van de verwijzingen naar communisten ofafscheidingsgezlridè extremtiten;'''''"'"''"' De verklaring_ biedt de,^regeringen j van andere landen „dezelfde geest'" van samenwerking aan, zonder onderscheid , te aanvaarden, bij het verdedigen van nationale belangen die speciaal verbonden worden geacht met die van de Atlantische en de Westerse wereld". De regering van premier Arias zegt te willen optreden in de geest van kondng Juan Carlos die in zijn inaugurale toespraak van 22 november „uitgebreide verbeteringen" beloofde in het regime dat hij van Franco heeft geërfd.

DRINGENDE TAKEN

Juan Carlos, die het kabinet maandag toesprak, gaf uitdrukking aan zijn vertrouwen dat de nieuwe regering de dringende problemen van Spanje zal oplossen. „Het handhaven van de vrede en het stimuleren van de economische en sociale ontwikkeling van het land zijn wellicht de dringendste taken", aldus de koning.

Een vooraanstaand lid van de Spaanse oppositie, de .econoom Tamames, zei iri een eerste commentaar dat de Spaanse regering „praktisch niets zegt. De verklaring is erg vaag, ze bevat geen enkel nieuw element. Het ziet ernaar uit dat de regering voortgaat met het oude program van Arias (dat hij op 12 februari 1974, onder Franco, aankondigde)".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 december 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Navarro wil toch naar „Spaanse democratie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 december 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken