Bekijk het origineel

Géén zelfstandigheid voor de Molukken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Géén zelfstandigheid voor de Molukken

Ds. Tanamol van Molukse Prot, Kerk in ons land

4 minuten leestijd

OEGSTGEEST — Twee vertegenwoordigers van de Molukse Protestantse Kerk zijn momenteel is ons land. Het bezoek, dat reeds in de zomer werd afgesproken, is allereerst bedoeld voor kontakt met de Hervormde Kerk, waarmee zij nauw verwant is. Na afloop van de gijzeling in Amsterdam willen beiden graag de Molukse kerken in ons land ontmoeten. Ds. P. Tanamal, secretaris van de synode van zijn kerk die de grootste van de Molukken is, en de heer F. P. Litaay, lid van het moderamen, komen uit Nairobi, waar zij deelnamen aan de assemblee van de Wereldraad van kerken.

Maandagavond heeft ds. Tanamal voor de radio het standpunt van zijn kerk herhaald: geen zelfstandigheid van de Molukken, meewerken aan de vooruitgang van Indonesië en de terugkeer van zoveel mogelijk Molukkers uit Nederland naar hun vaderland. Beide vertegenwoordigers menen recht van spreken te hebben, omdat volgens hen in Nederland een paar duizend mensen praten over een zaak, waarmee zij op de Molukken met meer dan een miljoen mensen te maken hebben.

Organisatorisch hebben zij officieel geen kontakt met de Molukse christenen in Nederland. De Molukse Protestantse kerk is lid van de Wereldraad Van Kerken, terwijl de Molukse evangelische kerk in ons land, die 19000 leden telt, is aangesloten bij de Internationale Raad van christelijke kerken. 
„Maar dat wil niet zeggen dat men over en weer geen banden heeft vanwege het gezamenlijke verleden. Men laat elkaar niet tos. Dat geldt van beide zijden". Aldus ds. P. Bons, secretaris van het Hervormd zendingsbureau te Oegstgeest, dat het bezoek van de twee Molukkers organiseert. 
Ds. Tanamal heeft een gesprek met prof. dr. J. Verkuyl gehad, die zich reeds jaren zeer intensief met Indonesië en de ZuidMolukkers bezig houdt. Herhaaldelijk heeft hij gesprekken georganiseerd. Prof. Verkuyl is de Nederlandse voorzitter van de gemeenschappelijke werkgroep inzake de Molukken van de Indonesische en de Nederlandse Raad van kerken.

ADVIES

Aan de Indonesische voorzitter van deze werkgroep, de Zuidmolukse professor dr. P. Latuihamallo, heeft de Nederlandse raad van kerken een expresbrief gezonden met het verzoek om een spoedig advies. Prof Latuihamallo is een gezien vertrouwensman van vele Zuidmolukse groepen In ons land. Hiertoe was hij vaak in Nederland.

Maandag bespreekt het moderamen van de Raad van kerken de situatie. In een uitvoerige verklaring had de Raad zich 10 december opvallend geschaard achter het standpunt van de Molukse protestantse kerk, die naast de rechten ook de plichten van de Molukse minderheid sterk benadrukt en bij bezoeken aan Nederland vaak heeft aangedrongen op verzoening. 
„De leiding van deze Molukse kerk op Ambon aldus die verklaring van de Raad van kerken voelt zich telkens diep beschaamd als er zich weer incidenten voordoen in Nederland, die door hen terecht worden ervaren als een verstoring van het reeds lang gegroeide integratieproces in Indonesië en ook van de relaties tussen Indonesië en Nederland".

De raad betreurt het dat de beide regeringen en de kerken te weinig aandacht hebben geschonken aan de concrete voorstellen die hij samen met die Indonesische raad in 1971 had gedaan.

AFKEURING

De Molukse Evangelische Kerk in ons land betreurt de uitspraken van ds. P. Tanamal en keurt deze af.
Volgens een verklaring van het moderamen van de Molukse Evangelische Kerk getuigen de uitspraken van de predikant van een opportunistische houding. Het moderamen herinnert eraan dat de Molukse Protestantse Kerk wel degelijk een aandeel heeft gehad bij het uitroepen van de republiek der Zuidmolukken. 
Het moderamen, dat onder leiding staat van ds. D. Pesulima uit Lunteren, wijst erop dat het Molukse volk gebukt gaat onder vreemde bezetting en dat onrecht en politionele acties er hoogtij vieren.

Volgens die Molukse Evangelische Kerk, met 19.000 leden de grootste Molukse kerk in ons land, zijn de woorden van ds. Tanamal eenzijdig en verdoezelt hij de realiteit. 
De zaak van het Zuidmolukse volk is — aldus het moderamen — geen kerkelijke, maar een politieke zaak; het recht op zelfbeschikking.

Ds. Tanamal wenst nu niet te reageren. Na afloop van de gijzeling in Amsterdam hoopt hij kontakt op te nemen met de Molukse groeperingen, ook met de Molukse Evangelische kerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 december 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Géén zelfstandigheid voor de Molukken

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 december 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken