Bekijk het origineel

Belgische laijgt nier van Amerikaanse baby

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Belgische laijgt nier van Amerikaanse baby

2 minuten leestijd

UTRECHT — Chirurgen in Luik hébben ruim een week geleden een nier- van een één jaar oude baby uit LXK Angeles (VS) getransplanteerd in een 41-jarige nierpatiënte. Tot dusver blijkt de ingreep een succes. De nier functioneert en er hebben zich geen afstotingsverschijnselen voorgedaan.

De transplantatie was mogelijk door de bemiddeling van BarisTransplant en Eurotransplant, twee internationale organisaties voor de . uitwisseling van menselijke organen. Volgens de directeur van Eurotransplant in Leiden, drs. B. Cohen, is een bijzonder aspekt van dit geval, dat niet beide nieren van de baby zijn getramsplanteerd, maar slechts een. Over het algemeen gebruikt men bij transplantaties liever geen kleine nieren van kinderen onder de zes jaar en ais dat toch gebeurt, krijgt de ont vanger doorgaans beide nieren. .,Maar". aldus drs. Cohen, „de wetenschap staat niet stil". Ken kinderniertje groeit trouwens door — en wel bijzonder snel — tn een volwassen ontvanger.

De nier van de Amerikaanse baby was niet bewaard op een machine, maar in een zakje met ijs.' Op een machine wordt een donormer „door..gevoed" met de zogenaamde coUinsvloeistiof. Het voordeel "vaxi de machine Is een iets langere bewaartijd. maar anderzijds is een ijszakje, waarin de nier op een temperatuur van ongeveer 4 graden Celsius blijft, gemakkelijker- te vervoeren. In dit geval is de nier overgevlogen uit Amerika en na 23 uur getransplanteerd bij de patiënte in Luik die een identieke weefseltypering had.

Het is voor de tweede keer dat een pattënit in een van de Eurotransplantlanden (de Benelux, West Duitsland, Oostenrijk en Zwitserlaiid) een nier uit Amerika heeft gekregen. De eerste keer, vier jaar geleden, ging het. om een op een machine gepreserveerde nier die in het Academische Ziekenhuis in Leiden met succes is getransplanteerd.

De stichting Eurotransplant bemiddelt bij het aanwijzen van patiënten voor een niertransplantatie in aanmerking komen. Dank zij het Werk van de stichting zijn dit jaar al meer dan 600 niertransplantaties uit gevoerd. De transplantatiegeneeskunde wordt steeds verder vervolmaakt. Het grootste probleem is op het ogen blik het tekort aan donors.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 december 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Belgische laijgt nier van Amerikaanse baby

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 december 1975

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken