Bekijk het origineel

Vissers trotseren quoteringsregeling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vissers trotseren quoteringsregeling

Betere compensatie geëist

3 minuten leestijd

SA.SSENHEIM — Een groot aantal tong- en scholvissers hebben de voorlopige quoteringsregeling, die geldt van 5 tot 31 januari, verworpen.

De hun toegezonden vergunningen, waarin staat hoeveel ieder van hen in die periode mag vangen, hebben ze meegegeven aan veertig bestuursleden van vier plaatselijke organisaties die gislteren in Sassenheim bijeenkwamen. Deze vergunningen gaan terug naar het Produktschap. De vissers zijn van plan door te vissen alsof er geen quotering bestaat.

Vissers uit Urk, Den Helder, Texel en Katwijk hebben met deze geste het voorbeeld van hun bij de Zeeuwse organisatie „Zevibel" aangesloten collega's gevolgd.

„Zevibel" was in de vergadering te Sassenheim niet present, maar wel waren daar vertegenwoordigers van de vereniging „Visserijbelangen" te Urk, de Texelse afdeling van de Nederlandse vissersbond, de onlangs uit de vissersbond getreden vereniging „Samenwerking" uit Den Helder en de Vereniging van schipper-eigenaren te Katwijk.

Voor voorzitter B. A. de Jonge van het Produktschap — niet ter vergadering aanwezig — hadden de vissers het verwijt dat deze de regeling heeft uitgevaardigd zonder goedvinden van de quoteningscommissde van zijn schap. De regeling komt er op neer dat in de genoemde periode, afhankeliijk van het motorvermogen, per schip tussen de 1.800 en 2.400 kilo tong en tussen de 5.400 en 7.200 kilo schol mag worden gevangen.

De heer De Jonge heeft gebruik gemaakt van zijn recht als voorzitter om deze uitvoeringsregeling vast te stellen. Ais het produktschap niets deed, zou het ministerie met een nog nadeliger regeling komen. De heer De Jonge vestigde er ook de aandacht op dat de regeling alleen deze maand geldt en dat over een regeling voor de rest van het jaar nog moet worden gesproken en dat die nieuwe regeling niet per se dezelfde behoeft te zijn als die voor januari.

ACTIES

De vissers, zo bleek in de vergadering te Sassenheim, willen de nieuwe quoterinig alleen aanvaarden als er een compensatie of een betere saneringsregeling dan ide nu geldende tegenover wordt gesteld. Men vreest dat de quoterinig zal leiden tot een uitgebreide handel buiten de veilingen om, een „zwarte" handel die de vissers tegen de borst stuit en die de prijs zeer sterk zou drukken.

Er zou wel eens behoefte kunnen ontstaan aan protestacties, zo meende men, maar concrete plannen voor zulke acties werden niet te berde gebracht. Wel werd gezegd dat eventuele acties zouden moeten blijven binnen de grenzen van het wettelijk geoorloofde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 januari 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vissers trotseren quoteringsregeling

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 januari 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken