Bekijk het origineel

Berlinguer verdedigt recht op eigen koers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Berlinguer verdedigt recht op eigen koers

Het partijcongres in Moskou

2 minuten leestijd

MOSKOU — Enrico Berlinguer, de leider van de Italiaanse Communisten, heeft vrijdag op de vierde dag van het 25ste congres van de Communistische Partij van de Sowjet-Unie een krachtig pleidooi gehouden voor het recht van zijn partij een eigen, niet van Moskou afhankelijke koers te volgen en samen te werken met andere Italiaanse politieke partijen.

Berlinguer zei in zijn toespraak: ,,Naar onze mening zijn de erkenning van en het respect voor de volledige onafhankelijkheid van ieder land, van iedere progressieve beweging en iedere communistische arbeiderspartij, zaken die van beslissend belang zijn, zowel in theorie als in de praktijk."

Weerwoord

Berlinguer zette zich hiermee af tegen de kritiek die de Russische partijleider Leonid I. Breznjew en andere partijleiders hebben geuit op de nationalistische invloeden in sommige communistische partijen.

Het is duidelijk dat Breznjew en zijn, medestanders het hebben gemunt op de Italiaanse en Franse Communistische partijen die duidelijk hebben gemaakt' dat zij niet door Moskou geregeerd wensen te worden. Ook hebben de Italianen en Fransen verklaard dat hun ideologische interpretatie van het Marxisme-Leninisme niet altijd overeenstemt met die van Moskou.

Duidelijk

Berlinguer had deze opvattingen al herhaaldelijk naar voren gebracht in Italië, waar zijn partij belangrijke verkiezingsoverwinningen heeft geboekt. Het was echter de eerste maal dat in Moskou op zo duidelijke wijze uiting werd gegeven aan deze onafhankelijke opstelling, die ook door de Franse communisten wordt aangehangen.

„Het is bekend dat binnen de communistische beweging verschillende standpunten bestaan, zelfs wat betreft belangrijke aangelegenheden", aldus Berlinguer.

De Italiaanse partijleider benadrukte dat de problemen die zich voordoen tussen de partijen besproken zouden moeten worden „in het raamwerk van de onvervreemdbare regels van gelijkheid en respect voor de autonomie van iedere partij."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 februari 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Berlinguer verdedigt recht op eigen koers

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 februari 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken