Bekijk het origineel

Verzoeningsleer van dr. H. Wiersinga niet toelaatbaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verzoeningsleer van dr. H. Wiersinga niet toelaatbaar

Geref. synode spreekt uit:

4 minuten leestijd

<br />

(Van onze kerknieuwsredactie)

De Generale synode van de Gereformeerde Kerken heeft vanmorgen in Lunteren met een tweederde meerderheid het gewijzigd commissievoorstel aangenomen inzake de „kwestie-Wiersinga". Hierin wordt opnieuw uitgesproken dat de opvattingen van de Amsterdamse studentenpredikant inzake de verzoening voor de synode niet toelaatbaar zijn. Dr. Herman Wiersinga heeft in diverse publikaties uitgesproken, dat hij de oude verzoeningsleer, waarin wordt beleden dat Christus als de Zoon van God in onze plaats het gericht Gods heeft willen dragen, afwijst.

Na een uitvoerig debat gisteren — waarover wij op pag. 2 berichten — en een discussie over diverse amendementen of tegenvoorstellen vanochtend, kon het gewijzigde voorstel van de commissie — met rapporteurs ds. A. C. Hofland en ds. E. J. Oomkes — in stemming worden gegeven.

Van de 73 synodeleden en twee preadviseurs (de hoogleraren J. Firet en H. M. Kuitert) stemden 48 leden vóór het commissievoorstel, 21 tegen, vier blanco en de twee adviseurs eveneens tegen.

Amsterdam

De synode sprak nu uit, dat de oude Gereformeerde verzoeningsleer — ,,Christus in ónze plaats" — „een bestanddeel van het belijden der kerk van zó wezenlijke aard is, dat een tekort doen daaraan en een weerspreken daarvan voor haar niet toelaatbaar is, ook omdat daardoor de enigheid des geloofs en de eenheid van de kerk in gevaar wordt gebracht".

De synode spreekt vervolgens uit, dat de kerkeraad van Amsterdam, waaraan Wiersinga verbonden is, erop zal moeten toezien dat zulk een tekort doen aan dit belijden en een weerspreken daarvan niet plaats heeft c.q. wordt tegengegaan, zoals ook alle andere kerkelijke vergaderingen dat zullen moeten tegengaan.

Wiersinga en de Geref. Kerken zullen van deze tamelijk ingrijpende uitspraak op de hoogte worden gebracht. De commissie formuleert de overwegingen scherper dan de deputaten hadden gedaan; die wilden slechts spreken van het ,,geen verantwoordelijkheid dragen voor" de opvattingen van Wiersinga. Het tweede deel van de voorstellen van commissie  werd unaniem door preadviseurs en synode aanvaard. Daarin wordt besloten, een kanselboodschap op te stellen over de verzoeningsleer.

Bovendien wordt een commissie (eventueel op den duur deputaatschap) ingesteld om de geestelijke ontwikkeling binnen en buiten de Geref. Kerken inzake deze en andere opvattingen rond het belijden te bestuderen en een ontwerp voor een herderlijk schrijven op te stellen.

De synode heeft vervolgens nog geconstateerd, dat zij de resultaten der besprekingen met Wiersinga teleurstellend acht, aldus praeses ds. C, Mak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 maart 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Verzoeningsleer van dr. H. Wiersinga niet toelaatbaar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 maart 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken