Bekijk het origineel

Tien jaar g>eleden werd in ons land de eerste niertransplantatie verricht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tien jaar g>eleden werd in ons land de eerste niertransplantatie verricht

3 minuten leestijd

,JDe- nieren zijn in wezen twee ongelooflijk ingewikkelde en fijn uitgebalanceerde Jïlterapparaten. Filters die niet verstopt raken en, in de meeste gevallen, levenslang elke dag zo'n 150 liter vloeistof filtreren. Uit die 150 liter wordt ca. S liter urine cfgescheiden waarmee tal van schadelijke stoffen worden verwijderd. Via een buisjessysteem wordt een groot deel van de voor het lichaam be-

Dr. W. Kolff ontwikkelde in 1943 te Kampen de eerste dialyseer-machine. langrijke zouten en water weer in het bloed terug gebracht. Ook hebben de nieren als belangrijke taak het regelen van de samenstelling en de hoeveelheid van de verschillende lichaamsvloeistoffen, wat onder meer tot een goed evenwicht tussen zuren en basen leidt. Daarnaast hebben de nieren tot taak bepaalde orgaansystemen te beïnvloeden. Zo scheiden de nieren een stof af die de aanmaak van de rode bloedlichaampjes regelt".

Dat lezen we in een uitgave van de Nederlandse Nierstichting. En dat is de werking van onze nieren. Maar wie gezond is, denkt er niet zo vaak aan dat er ook mensen en kinderen zijn wie nieren niet voldoende of zelfs helemaal niet meer werken.

Voor die mensen is het bittere noodzaak geworden om twee maal in de week aan een kunstnier te liggen. Dat gebeurt meestal in het ziekenhuis, maar is ook thuis mogelijk.

Wanneer de nieren niet meer werken, zullen de afbraakprodukten en de zouten zich ophopen in het lichaam, hetgeen onherroepelijk leidt tot niervergijliging. En daarom zijn nierpatiënten gedwongen om tweemaal in de week zo'n acht tot twaalf uur hun bloed te laten spoelen in de kunstnier. Deze kunstnier neemt de taak van de zieke nier over en verwijdert de afvalstoffen uit het lichaam.

Toch brengt deze methode, uitgevonden in 1943 door de bekende arts W. J. Kolff in Kampen, vaak psychische spanningen met zich mee. Veel mensen voelen zich erg afhankelijk en kunnen er geestelijk niet tegenop om steeds weer twee dagen naar het ziekenhuis te moeten, terwijl ze voelen dat ze anders niet verder kunnen leven.

Tien jaar is het geleden dat in Nederland de eerste niertransplantatie werd verricht. Dat gebeurde om precies te zijn op 2 april van het jaar 1966. Deze transplantatie kunnen we als geslaagd beschouwen. De nierpatiënt, toen een man van 86 jaar, woont nu in het buitenland en maakt het erg goed. Hij ontving indertijd een nier van zijn moeder, die één van haar nieren beschikbaar wilde stellen om het leven van haar zoon te sparen. Dit is de zogenaamde familie-transplantatie.

Wie een niertransplantatie heeft ondergaan, moet wel de rest van zijn of haar leven onder doktersbehandeling blijven. Dit, omdat elk lichaam de neiging he^ om lichaamsdelen die het niet kent, af te stoten. Tegen dit afstotingsproces moet de patiënt tabletten blijven gebruiken. Maar deze controle is toch veel minder ingrijpend dan de steeds terugkerende bezoeken aan het ziekenhuis voor kunstnierbehandeling. Daarom wachten de meeste mensen ook op een transplantatie. Dat is niet altijd een eenvoudige kwestie. Via een computersysteem wordt steeds bekeken wie voor een bepaalde nier in

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 april 1976

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Tien jaar g>eleden werd in ons land de eerste niertransplantatie verricht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 april 1976

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken