Bekijk het origineel

EG blijft steken in bijdragenklaagzang

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EG blijft steken in bijdragenklaagzang

Prioriteitenraad slecht van de grond

4 minuten leestijd

LUXEMBURG — De Europese Gemeenschap heeft maandag opnieuw een kans gemist om aan haar toekomst te werken. In Luxemburg waren maandag de ministers van buitenlandse zaken en van financiën bijeen voor de eerste „prioriteitenraad" die ooit in de geschiedenis van de gemeenschap is gehouden.

Dat wil zeggen dat de ministers van buitenlandse zaken en financiën dienden te praten over de toekomstige ontwikkelingen van de gemeenschap. Het gesprek in Luxemburg is echter niet veel verder gekomen dan een klaagzang van verschillende landen over de hoogte van de bijdrage die zij aan de EG leveren.

Nauwelijks een week geleden had Europees-commissaris Cheysson, die ondermeer belast is met de verantwoordelijkheid voor de Europese begroting,' nog betoogd dat het essentieel is dat er een „coördinerende raad" bestaat, omdat de begroting niets anders is dan „een omzetting van het Europees beleid in cijfers". Deze eerste ,.prioriteitenraad" had volgens Cheysson ertoe moeten leiden dat de ministers bepaalden hoe het met de flnanciën van de gemeenschap gesteld is en hoe die het beste kunnen worden aangewend. .

In plaats van dat er zo'n algemeen oriënterend gesprek gevoerd werd, waarbij de ministers vastsfeiden hoe de volgend jaar ter beschikking staande financiële middelen het best verdeeld kunnen worden, kwam het in deze raad niet veel verder dan een klaagzang van landen die meenden dat zij veel te veel aan de gemeenschap betaalden.

De Duitsers bijvoorbeeld zijn de mening toegedaan dat zij veel te veel van het Europese budget op hun hals geschoven krijgen. De Europese begroting, aldus het Duitse standpunt, steeg van 1970 tot dit jaar van 9,5 miljard D-mark tot 28 miljard D-mark. De Duitsers spreken dan ook van een Europese „uitgavenexplosie". Hoofdoorzaak van de snelle stijging van het Europese budget noemen zij de stijging van de kosten van de Europese landbouwpolitiek. De Duitsers hebben berekend dat de landbouwpolitiek in 1970 nog maar 8,4 miljard D-mark kostte, en dat die kosten stegen tot nu 20,1 miljard D-mark.

Groot aandeel

Duitsland heeft ook berekend dat zijn bijdragen aan de EG gestegen zijn van 2 miljard D-mark tot meer dan het drievoudige. Dit jaar zou het Duitse aandeel in het Europese budget 27,6 procent moeten bedragen. (Duits aandeel volgens het Europees verdrag), maar in werkelijkheid, als gevolg van de stijging van de waarde van de Duitse munt en de daling van de waarde van andere EG-munten, bedraagt het 35 procent, aldus de Duitse redenering. De Duitsers wijzen er ook op dat er netto-„verkrijgers" en netto-„betalers" in de EG zijn, en zij stellen verder dat zij „opdraaien" voor 80 procent van de „nettowinst" die sommige lidstaten uit de EG halen.

Van de zijde van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EG, werd maandag in Luxemburg aangevoerd, dat van de Europese begroting (dit jaar 7,5 miljard Europese rekeneenheden ofwel ruim 27 miljard gulden) 72 procent al vast ligt. Die 72 procent zijn namelijk bestemd voor het Europese landbouwfonds. Men kan zich dan met recht afvragen, aldus zei Ortoli, de voorzitter van de Europese Commissie, maandag in Brussel, wat de gemeenschap verder nog kan doen. Ortoli wees er overigens op dat de Europese begroting niet meer dan 2 procent uitmaakt van de nationale budgetten te zamen.

Ontwikkelingshulp

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Mr. Van der Stoel, heeft er in Luxemburg op gewezen dat de uitgaven van de gemeenschap ten behoeve van de ontwikkelingslanden zeker niet mogen dalen. De Nederlandse minister van Financiën, Duisenberg, vond dat de begroting binnen bepaalde beperkingen gehouden dient te worden. Duisenberg gebruikte echter niet het woord plafonnering, en dat in tegenstelling tot de Duitse delegatie, die de stijging van de gemeenschapsuitgaven duidelijk beneden een bepaald plafond wil houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 april 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

EG blijft steken in bijdragenklaagzang

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 april 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken